Expoziţia de artă fotografică itinerantă: „ZESTREA VIE ROMÂNEASCĂ” – ILIE TUDOREL

Expune: Ilie Tudorel, Baia Mare, Maramureş.

Dedicată: – CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918

                – Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” – este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. Turneul expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României Mari, ajungând apoi şi la românii din diaspora.

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur cu respectarea diversităţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” prezintă într-un număr de peste 80 de lucrări de artă fotografică înrămate, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale tradiţiilor,datinilor şi obiceiurilor din cadrul patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României.

Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a identităţii tradiţionale româneşti cuprinzând imagini despre portul popular, meşteşuguri şi ocupaţii rurale tradiţionale româneşti, meşteri populari, sărbători şi manifestări folclorice, tradiţii şi obiceiuri de Paşti,Crăciun şi Anul Nou, obiceiuri agrare, jocul şi dansul popular, botezul şi nunta tradiţională românească etc. Un loc important îl ocupă în expoziţie fotografiile dedicate marilor personalităţi declarate oficial „tezaur uman viu” şi mai ales cele mai reprezentative tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt:

  1. Colindatul de ceată bărbătească;
  2. Doina;
  3. Tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, judeţul Vâlcea;
  4. Jocul fecioresc din România;
  5. Tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale;
  6. Practicile culturale asociate zilei de 1 martie;
  7. Ritualul căluşului.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Iată de ce, în anul 2018 atât de încărcat de semnificaţii, această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi minunatele tradiţii româneşti, noi oameni şi locuri, sentimentele asociate culturii îmbogăţind sufleteşte cetăţenii cu bogate informaţii culturale şi spirituale. Tradiţiile strămoşeşti au darul de a uni românii!

În acest an de bilanţ naţional este momentul ca toţi românii să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuţie naţională şi europeană care este patrimoniul cultural tradiţional al României. Cu o nouă viziune asupra patrimoniului tradiţional vom putea face din acesta o resursă importantă de dezvoltare personală şi comunitară prin conservare, protejare şi promovare adecvată. Atâta timp cât zestrea tradiţiilor noastre este păstrată vie în conştiinţa naţională, spiritul românesc trăieşte! Numai aşa tradiţiile româneşti nu se vor pierde!

Patrimoniul cultural tradiţional al României este o bogăţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile, este o parte integrantă a identităţii poporului român, dar este totodată şi o valoare universală!

Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare!

De aceea expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” a artistului băimărean Ilie Tudorel ne arată azi patrimoniul tradiţional românesc la confluenţa dintre trecut şi viitor, într-un an aniversar atât de important pentru noi toţi românii.

NOTĂ:

Programul cultural „România-2018” cuprinde proiectul expoziţiei de fotografie „Comorile României”, alături de proiectul expoziţional „Comorile Europei” (tematica: patrimoniul cultural european şi/sau UNESCO), proiectul expoziţional „Zestrea Vie Româneasca” (tematica: civilizaţia rurală, obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri din patrimoniul material şi imaterial românesc şi/sau UNESCO) = fotografii artistice realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, judeţul Maramureş. Expoziţiile sunt însoţite de expuneri cu digiporame.

CONTACT:

Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, e-mail: itdor@yahoo.com

PREZENTARE – Activitate artistică: ILIE  TUDOREL – Baia Mare

Ilie Tudorel este artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 95 de expoziţii de artă fotografică, din care 45 de expoziţii personale şi 50 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „BeTUI” şi săptămânalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi.  

Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 517.000 de vizualizări din întreaga lume.

Din 2013 a înfiinţat blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, Transilvaniei şi Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blog-ul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 150.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica”, Ediţia a XII-a şi Ediţia a XIII-a şi tabăra internaţională „EuroPhotoCamp-2014”).

În prezent lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat:

– Proiectul fotografic „Momente Astrale”- expoziţie itinerantă;

– Proiectul fotografic „Viaţa în Transilvania de Nord”- expoziţie itinerantă;

– Proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşeană” şi proiectul „Semnele Ceriului”- expoziţii itinerante;

– Proiectele „Comorile României” şi „Zestrea Vie Româneasca”- expo. De asemenea a iniţiat şi continua proiectele internaţionale de artă fotografică:

– Proiectul „Maramureş – Oameni şi Locuri” – expoziţie int. itinerantă;

– Proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare tabere int. de artă fotografică.

Ilie Tudorel – www.tudorphotoblog.blogspot.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: