ILIE TUDOREL – „ZESTREA VIE ROMÂNEASCĂ”

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” este o expoziţie-eveniment, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent expoziţia a fost expusă în regiunea Maramureş şi Sătmar la Satu Mare. În municipiul Baia Mare expoziţia va fi expusă în perioada 26 noiembrie – 3 decembrie 2018, în spaţiul expoziţional „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, având vernisajul-eveniment luni 26 noiembrie 2018 orele 17.00.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiaza cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului  Cultural , prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun ,desigur cu respectarea diversitaţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească” prezintă într-un număr de peste 80 de lucrări de artă fotografică înrămate , unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale tradiţiilor,datinilor şi obiceiurilor din cadrul patrimoniului cultural tradiţional tangibil şi intangibil al României.

Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a identitaţii tradiţionale româneşti, cuprinzând imagini despre portul popular, meşteşuguri şi ocupaţii rurale tradiţionale româneşti, meşteri populari, sărbători şi manifestări folclorice, tradiţii şi obiceiuri de Paşti, Crăciun şi Anul Nou, obiceiuri agrare, jocul şi dansul popular, botezul şi nunta tradiţională românească etc. Un loc important îl ocupă în expoziţie fotografiile dedicate marilor personalităţi declarate oficial „tezaur uman viu” şi mai ales cele mai reprezentative tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: doina, colindatul de ceată bărbătească, ritualul căluşului, tehnicile de prelucrare ale ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale şi practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot  fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Iată de ce, în anul 2018 atât de încărcat de semnificaţii, această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi minunatele tradiţii româneşti, noi oameni şi locuri, sentimentele asociate culturii îmbogăţind sufleteşte cetăţenii cu bogate informaţii culturale şi spirituale. Tradiţiile strămoşeşti au darul de a uni românii!

În acest an de bilanţ naţional este momentul ca toţi românii să cunoască şi să aprecieze această inestimabilă avuţie naţională şi europeană care este patrimoniul cultural tradiţional al României. Cu o nouă viziune asupra patrimoniului tradiţional vom putea face din acesta o resursă importantă de dezvoltare personală şi comunitară prin conservare, protejare şi promovare adecvată. Atâta timp cât zestrea tradiţiilor noastre este pastrată vie în conştiinţa naţională, spiritul românesc trăieşte! Numai aşa tradiţiile româneşti nu se vor pierde!

Patrimoniul cultural tradiţional al României este o bogăţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile este o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii!

Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare!

Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Vie Românească”, a artistului baimărean Ilie Tudorel, ne arată azi patrimoniul tradiţional românesc la confluenţa dintre trecut şi viitor, într-un an aniversar atât de important pentru noi toţi românii.

CONTACT:

Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, e-mail: itdor@yahoo.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: