Agenda evenimentelor culturale ale săptămânii 3 – 8 decembrie 2018 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Biblioteca PD_foto_Alexandru Ioan Roman

Oaspetele bibliotecii:
Cristian Mareş,
directorul Editurii Marist

Marţi, 4 decembrie

ora 9.30, Secţia pentru copii

Va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică „Crăciunul copiilor” realizată din materiale reciclabile şi naturale de preşcolarii de la Grădiniţa „Bentipami” (director Elena Bud), profesor coordonator proiect Elena Bud. Cadre didactice implicate: Camelia Rachovan, Diana Ilie, Siklodi Melinda, Roxana Ciocoiet, Magdalena Przybînska.

ora 13, Secţia American Corner

Videoconferință cu Ambasada SUA, cu tema „Active Citizenship in Emerging Democracies” (Cetăţenie activă în ţările în curs de dezvoltare). Participă elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, însoțiți de profesoara de limba engleză Cristina Nedelea.

Speaker: Aleksey Demjanski (bursier Fulbright). 

ora 14, Sala de conferinţe

Liceul Teologic Penticostal Baia Mare în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează festivitatea de premiere a concursului regional de creaţie literară şi plastică „Ziua mulţumirii”, ediţia a VIII-a, cu două secţiuni: una dedicată elevilor, iar celealtă dedicată cadrelor didactice.

În acest an, au participat la concurs 220  de  elevi, din 30 de şcoli, încadraţi în ciclul primar, gimnazial şi liceal, coordonaţi de cadrele didactice, reprezentȃnd unităţi de învăţămȃnt din judeţul Maramureş, dar şi din alte judeţe precum: Suceava, Braşov, Galaţi, Mehedinţi, Argeş, Brăila şi Bucureşti.

ora 17.00, Salonul Artelor

Va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură intitulate „Unirea”, a membrilor Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”.

În deschidere: Mihai Tirică, preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 4-14 decembrie, conform programului bibliotecii.

Miercuri, 5 decembrie

ora 17.00, Sala de conferinţe

Next Cultural Society în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează o proiecţie  în cadrul proiectului „100 de ani de scurtmetraje româneşti”. Acesta este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi  are ca parteneri Arhiva Naţională de Filme şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti.

Program:

„Așa e viața”, regia Marin Iorda, România, 1928, 12’;

„Scurtă istorie”, regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957, 10’;

„Arta apărării individuale”, regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980, 20’;

„Mariana”, regia Cristian Mungiu, România, 1997, 18’;

„Poveste la Scara C”, regia Cristian Nemescu, România, 2002, 15’;

„Călătorie la oraș”, regia Corneliu Porumboiu, România, 2003, 19’;

„Pipa, sexul și omleta”, regia Ana Maria Comănescu, România, 2016, 23’;

Durată totală: 117 minute.

Joi, 6 decembrie

ora 13, Fondul Documentar al Academiei Române

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Editura Marist organizează prezentarea cărţii „Revoluţia din 1918 şi Unirea Ardealului cu România”, autor: Ion Clopoţel,  volum apărut la Editura Marist, Baia Mare, 2018.

Ion Clopoţel (1892-1986) a fost gazetar, scriitor, istoric şi critic literar, sociolog, memorialist, om politic, profesor, luptător pentru idealurile neamului românesc, personalitate remarcabilă a vieţii culturale a secolului al XX-lea. A fost deputat şi şef al Biroului de presă la Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, iar apoi a îndeplinit funcţii importante la cele mai cunoscute publicaţii din România, ieşind la pensie în 1961 din prestigioasa funcţie de director al Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, încheind o longevivă şi impresionantă activitate profesională.

ora 17.00, Sala de conferinţe

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează lansarea volumului de poezii intitulat „Primăverii 54”, apărut la Editura Ethnologica, Baia Mare, 2018, purtând semnătura lui Nuţu Bota şi vernisajul expoziţiei de pictură „Reflexii” a aceluiaşi Nuţu Bota.

Volumul de versuri va fi prezentat de poeţii: Ioana Ileana Şteţco, Nicolae Scheianu, Ştefan Jurcă, iar expoziţia va fi prezentată de către: Ştefan Mariş, director CJCPCT Maramureş.

Moment artistic: Livia Neag, interpretă de muzică populară, Libotin, Maramureş.

Expoziţia va putea fi vizitată la Cabinetul de Medalistică al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, în perioada 6-15 decembrie 2018.

Vineri, 7 decembrie

ora 10:30, Secţia American Corner

Videoconferință cu Ambasada SUA, cu tema „Violence against women, human trafficking” (Violenţa împotriva femeilor şi traficul de persoane). Participă elevi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, însoțiți de profesoarele de limba engleză Larisa Cordea și Adriana Bonte.

ora 17, Holul Mare

Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează vernisajul expoziţiei cu titlul „Arhitectură şi meşteşuguri tradiţionale”.

Prezintă: conf. univ. dr. ing. Mirela Coman;

drd. ing. Bogdan Cioruţa;

ing. Alexandru Leonard Pop.

Activităţi extra muros din săptămâna 3 – 8 decembrie 2018

4 decembrie

ora 18.00, Primăria Ardud, Sala de conferinţe

Primăria orașului Ardud și Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea” din Ardud în colaborare cu Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare organizează un concert extraordinar de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, susținut de violonistul Rudolf Fatyol, la pian: Judit Budean Mihaly. În program vor fi interpretate lucrări de F. M. Veracini, T. Albinoni, J. Massenet, G. Enescu, C. Porumbescu și G. Boulanger.

În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea de carte „Augustin Mircea – Ardud 1918” scrisă de autorii Ștefan și Rodica Berci din Ardud. Cartea este scrisă în memoria lui Augustin Mircea, care a participat la Marea Unire de la 1918 și a fost deputat în primul Parlament al României Mari.

Invitat: Prof. dr. Teodor Ardelean – Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Tot cu această ocazie, va avea loc și vernisajul expoziției fotodocumentare „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, în cadrul căreia vor fi expuse imagini document cu parcursul istoric al Ardudului în ultimii 100 de ani.

7 decembrie

ora 10, Muzeul Judeţean Satu Mare

Uniunea Ucrainenilor din România şi Filiala Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad (Filiala Satu Mare), Universitatea Națională din Ujgorod și Fondul de Caritate „Resurse și Inițiative Publice” din Cernăuți organizează simpozionul ştiinţific internațional „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”.

Lucrările se înscriu în domeniile: istorie, etnografie, relații de colaborare, sociologie, antropolologie, politologie, drept internațional, învățământ, probleme legate de protejarea patrimoniului național al României şi Ucrainei etc.

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare va fi reprezentată la acest eveniment prin dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei.

Covorul povestitor

În data de 4 decembrie, bibliotecara Mara Popovici de la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, va prezenta în premieră, covorul povestitor „Povestea ceasului cu inimă” realizat după povestea cu același titlu de Vladimir Colin, preșcolarilor de la Grădinița „Otilia Cazimir” (director Lilla Almași).

Realizator covor povestitor: bibliotecar Mara Popovici.

Cadre didactice implicate: Aida Ciolte, Corina Pintilie, Oana Pavel, Ramona Tămâian, Mariana Vlaica, Anca Oros, Anca Purcar, Elena Crișan.

În data de 7 decembrie, bibliotecara Paula Roman de la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, va prezenta covorul povestitor „Cei trei purceluși”, elevilor din clasele pregătitoare A și B, și preșcolarilor din grupa combinată de la Școala Gimnazială Specială (director Tincuța Juleștean Hossu).

Cadre didactice implicate: profesorii psihopedagogi Claudia Cseterki, Voichița Ciocan, Emilia Nistor.

Persoană de contact:
Ștefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: