Agenda evenimentelor culturale ale săptămânii 17 – 22 decembrie 2018 – Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Biblioteca PD_foto_Alexandru Ioan Roman

Oaspetele bibliotecii:
prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu 
Sighetu Marmaţiei

Luni, 17 decembrie

ora 8.30, Secţia pentru copii

În data de 17 decembrie elevii clasei I B de la Liceul cu program Sportiv (director Adrian Gherghel) vor desfăşura la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” o activitate dedicată sărbătorilor de iarnă, „Vine, vine Moş Crăciun!”. Cu această ocazie va avea loc şi o vizionare de film.

Cadre didactice implicate: Antonia Lungu

ora 13.00, Holul Mare

Elevi de la Colegiul Tehnic „George Bariţiu” vor interpreta câteva colinde, coordonaţi de prof. de religie Andrei Cionca.

Marţi, 18 decembrie

ora 9.30, Secţia pentru copii

Va avea loc activitatea cu titlul „Colindăm, recităm, şi poveşti ascultăm”. Aceasta va fi realizată de preşcolarii din grupa mijlocie de la Grădiniţa Nr. 30 (director Anamaria Dutca). Ei vor susţine un recital de colinde şi poezii despre anotimpul iarna.

Cadre didactice implicate: educ. Pop Rozalia Florica şi Butoi Mariana.

Salonul Artelor

Panotare „Târgul Darurilor de Crăciun”.

ora 14:30, Secţia Împrumut carte pentru adulţi

Elevi ai claselor a VII-a de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” (director prof. Ramona Dabija) și Școala Gimnazială „Octavian Goga” (director prof. dr. Amalia Ardelean), coordonați de prof. Mihaela Cuciureanu, prof. Emanuela Bud și prof. Georgeta Trnyancsev vor susține, în colaborare cu Secția împrumut carte pentru adulți, o activitate cu titlul „La France «symbolique» à travers ses fêtes «magiques»!”. Acțiunea presupune o prezentare de afișe și postere realizate de elevi pe tema sărbătorilor de iarnă în Franța și România, într-o încercare de evocare și analiză comparativă a tradițiilor specifice celor două țări.

Miercuri, 19 decembrie

ora 9, Salonul Artelor

Va avea loc deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Târgului Darurilor de Crăciun, eveniment organizat de Asociaţia „Nod”, în perioada 19-21 decembrie 2018, la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.

Din program: ateliere de lectură pentru copii, degustare de produse locale, colindători, atmosferă de poveste şi multe surprize.

ora 9, Secţia pentru copii

Va avea loc activitatea: „Primii paşi în lumea cărţilor” realizată de elevii clasei pregătitoare C de la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” (director Gianina Hampu), care vor susţine şi un recital de colinde. Bibliotecarele secţiei vor prezenta copiilor expoziţia de carte: „Poveşti magice în așteptarea lui Moş Crăciun”.

Cadre didactice implicate: Alina Bozga.

ora 10, Secţia pentru copii

Elevii clasei a IV-a de la Liceul cu program Sportiv (director Adrian Gherghel) vor desfăşura activitatea cu titlul „Descoperim Crăciunul”.

Cadre didactice implicate: Popan Cristina.

ora 12:30, Holul Mare

 

Va avea loc concertul de colinde intitulat „Vine Crăciun cel bătrânu’”, al membrilor grupului vocal „BiblioCantus” al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, sub bagheta dirijorală a prof. bibl. dr. Vlad I. Bondre.

Din repertoriul muzical vor face parte următoarele colinde: Slobozâ-ne gazdă-n casă, La toată casa-i lumină, Din cer senin, Jos în Ţara Românească, La poartă la Ştefan Vodă, Eva, Doamne a Tale cuvinte, Vine Crăciun cel bătrânu’.

ora 13, Fondul Documentar al Academiei Române

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează lansarea cărţii „Maramureşul. Ziare şi ziarişti: De la începuturi la 1945”, autor Ioan ARDELEANU-PRUNCU, apărut la Editura Valea Verde, Sighetul Marmaţiei, 2018.

Vor lua cuvântul: conf. univ. dr. Gheorghe Mihai BÂRLEA, dr. Ilie GHERHEŞ, Gheorghe PÂRJA;

Moderator: dr. Teodor ARDELEAN.

Joi, 20 decembrie

ora 10, Sala de conferinţe

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Documentare al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare vă invită la Sărbătoarea de lansare pentru autorii studiilor şi pentru „familiile nobile” evocate în volumul intitulat „100 de ani de la Marea Unire: 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie”.

„Istoria este cea dintâi carte a unei naţii!” (N. Bălcescu)

 Activităţi extra muros din săptămâna 17 – 22 decembrie 2018

 Marţi, 18 decembrie

ora 18, Atelierul pictorului Mircea Bochiş

Un grup de iniţiativă ce cultivă solidarităţile culturale a reuşit să editeze albumul „Mircea Bochiş – un artist la centenar”. La atelierul pictorului va avea loc întâlnirea cu albumul, într-o atmosferă de „bună pace” dintre opera plastică şi opera de reflecţie.

Rara est adeo concordia formae atque pudicitiae. (Rar se întâmplă să se potrivească frumuseţea şi decenţa).  Iuvenalis, 10, 297.

Miercuri, 19 decembrie

ora 16:30, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza”

Va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Minerale în filatelia românească”, eveniment ce face parte din suita de manifestări „Crăciun în Maramureş”, sub egida Consiliului Judeţean Maramureş. Manifestarea va fi urmată de un concert de colinde şi cântece patriotice susţinut de corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Facultăţii de Litere Baia Mare, dirijor pr. lect. dr. Teofil Stan.

În 17 şi 18 decembrie, bibliotecare de la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” vor participa la activităţile dedicate sărbătorilor de iarnă desfăşurate la Grădiniţa Nr. 4 (director Maria Ardelean).

Cadre didactice implicate: Ana Rus, Zorica Bota, Florica Rohnean.

Miercuri, 19 decembrie

ora 10, Grădiniţa nr. 25

Filiala „Traian” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” organizează o expoziţie de carte la Grădiniţa nr. 25 (director Şandor Cristina) cu titlul „Vine Crăciunul”. Bibliotecara Ioana Dunca va prezenta preşcolarilor cărţile din expoziţie şi oferta serviciilor de bibliotecă.

Persoană de contact:
Ștefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: