Ce este CARTEA?

de Valentina ROTARU

Trăim în jungla miraculoasă a cărții. Din ea, cei cuminți rup un vlăstar, iar cei necuminți hălăduiesc pentru totdeauna. Ca orice lume și aceasta a cărții este plină de întrebări. Ce este cartea?

Este greu să încercăm să dăm o definiție exactă a cărții fără să o restrângem la o concepție prea limitată și fără să ne pierdem într-un domeniu prea larg. Dacă este întrebat un om de pe stradă ce este o carte, adesea răspunsul său nu se va aplica decât textului scris și va fi apropiat de definițiile empirice, care se găseau în 1882 la Littre: „reuniunea mai multor foi servind drept suport unui text manuscris sau tipărit”; în 1931 , în Art du livre: „reunire de caiete tipărite, cusute împreună și așezate sub aceiași copertă”; în 1962, în Grand Larousse encyclopedique: „ansamblu de foi tipărite și reunite într-un volum broșat sau legat”.

Dicționarul limbii române definește cartea ca fiind: „scrierea cu un anumit subiect , tipărită și legata sau broșată într-un volum sau partea mal mare decât un capitol dintr-o scriere de proporții mari”.

Dar dacă, de exemplu, este întrebat un copil al zilelor noastre: Ce este cartea? Acesta va răspunde ușor și natural: „mai multe foi adunate la un loc și care cuprind litere și imagini”. Explicația copilului este aproape identică cu explicația tipografului ce a trăit la 1533 și care spunea : „Cartea este alcătuită din litere și imagini. Literele oferă pricepere celor învățați așa cum imaginea îi poate învăța pe cei neștiutori de carte, pe cei ce nu cunosc literele să citească și să înțeleagă taina lucrurilor”.

Am redat doar câteva din definițiile posibile ale acestei „imposibile” născociri umane care este cartea. Dacă cineva m-ar întreba pe mine ce este cartea i-aș spune doar atât: Cărțile atrag, aspiră, te-nvăluie și se-nvăluie în misterioase umbre. Cei ce nu le rezistă sunt damnați să coboare în arenele bibliotecilor, unde cartea, cu vorba ei, te duce, te seduce, e agresivă, provocatoare, persuasivă, ademenitoare, FASCINANTĂ.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: