Supravieţuim cu bugetul României în anul 2019?!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Minciuna stă cu regele la masă…Doar asta-i cam de multişor poveste
(Al. Vlahuţă)

 

 

După circa 3 luni de zile de la data scadenţei – noiembrie 2018 – Guvernul României a adoptat proiectul de buget pentru anul 2019 şi a reuşit să-l trimită în Parlament pentru dezbatere şi adoptare.

Este un buget bun, răspunde nevoilor naţionale?

Răspunsul din partea puterii este afirmativ: este un buget autentic, fiind construit în concordanţă cu sursele bugetare de venituri şi acoperitor pentru a satisface nevoile curente şi de dezvoltare ale României.

Dacă lucrurile stau aşa, de ce proiectul de buget a creat atâtea comentarii negative, nedumeriri şi nemulţumiri, chiar în rândul coaliţiei de guvernare?!

Sunt puse sub semnul întrebării chibzuinţa şi înţelepciunea celor care conduc astăzi România?

La prima vedere, datele înscrise în bugetul pe anul 2019 transmit speranţe optimiste cetăţenilor ţării, având ca bază o creştere economică estimată de 5,5% şi un deficit de 2,55% din PIB, în condiţiile unei inflaţii medii de 2,8%.

Credem că execuţia bugetară pe anul 2019 va fi „curtată” de incertitudini şi riscuri: creşterea economică din România, estimată a fi de 5,5%, se bazează majoritar pe consum şi nu pe investiţii sau pe producţie, servicii, schimburi comerciale avantajoase etc.; cele două  părţi ale bugetului, veniturile şi cheltuielile, sunt greu de atins pentru a menţine deficitul bugetar proiectat de 2,55% din PIB, ţinând cont de faptul că veniturile prevăzute de 33,4% din PIB sunt doar estimări ale contribuţiilor de asigurări sociale, TVA, accize, impozite pe venituri, toate insuficiente, pentru o bază reală de acumulare pentru a rezona cu nivelul cheltuielilor prevăzute.

După cum este cunoscut, bugetul pe anul 2018 a fost la fel de triumfalist prezentat la vremea respectivă, dar în decursul execuţiei bugetare au apărut mari probleme, unele dintre acestea rezolvate cu mare greutate, prin împrumuturi şi diferite inginerii contabile, fără suportul prevăzut în baza de acumulare a veniturilor.

Există o singură certitudine: nu sunt suficienţi bani şi sumele prevăzute pentru investiţii nu sunt îndestulătoare pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a României; condiţiile externe României sunt nefavorabile, se deteriorează continuu economia mondială iar cea europeană are tendinţă de scădere, factori de mare influenţă în parcursul prezent şi viitor al României.

Deci, este un buget realist?

Răspunsul este categoric NU, este doar un buget de supravieţuire, aşa cum s-a validat de viaţă şi bugetul din anul 2018.

Care ar fi soluţia?

Este nevoie de alţi experţi, de o nouă clasă politică în stare să conducă România în virtutea unui Program strategic, realist şi vizionar, pentru a satisface nevoile cetăţenilor români într-o lume turbulentă  şi incertă.

Sibiu, 11 februarie 2019

 

 

One Response to Supravieţuim cu bugetul României în anul 2019?!

  1. Mardari Ludovic spune:

    Felicitări autorului textului!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: