Cui îi pasă de emigrarea românilor?!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Nu există ţări bogate şi ţări sărace,
ci
există ţări bine conduse şi prost conduse
(Peter Drucker – „fondatorul managementului modern”)

Emigrarea a fost la ordinea zilei după evenimentele din decembrie 1989. Aceasta este o realitate nemaiîntâlnită în istoria poporului român. „România se goleşte cu o viteză de 600 de oameni pe zi … la fiecare 3 minute, un compatriot de-al nostru va pleca spre alte zări” se aprecia recent într-o publicaţie românească.

Timpul trece, chiar zboară, şi nu-l poate opri nimeni. Este o lege obiectivă, „fugit irreparabile tempus” şi parcă, nu toţi am simţit şi conştientizat, pe deplin acest fapt.

Câţi români au părăsit ţara şi pentru ce motive?

Statisticile instituţiilor abilitate prezintă date diferite. Autorităţile din România ne informează că numărul celor plecaţi din ţară este de ordinul miilor, datele oficiale comunicate de ONU situează România pe locul I în Europa şi pe locul III în lume. Estimări neoficiale vizează circa 4,5 milioane de cetăţeni români emigranţi.

Care sunt adevăratele motive ale emigrării?

În ultima vreme, emigrarea românilor s-a înteţit. La început, emigrarea a fost determinată de nevoi strict materiale. De ceva vreme, nu numai sărăcia determină emigrarea, ci şi lipsa de predictibilitate, percepută de oameni cu potenţial valoros şi marginalizaţi de autorităţile române, specialişti cu studii superioare şi tehnice care n-au găsit condiţii reale de muncă şi de exercitare a profesiilor şi a meseriilor.

Abordările privind consecinţele emigrării sunt diferite. O abordare infantilă se referă doar la avantajele emigrării şi o alta, ceva mai serioasă, descrie emigrarea ca fiind o „o tragedie naţională”, „o catastrofă în România” etc.

În opinia mea, „hemoragia emigraţiei” subminează existenţa etnică şi identitatea naţională a neamului românesc. La această situaţie, se pare, deocamdată fără rezolvare, au contribuit, în cea mai mare măsură, „aleşii noştri” ajunşi în vârful puterii, fără să le pese de români, de interesul naţional, ci, doar de interesele lor personale sau de grup.

Naţiunea, este sursa şi trăinicia a ceea ce numim stat-naţiune, a cărei existenţă este astăzi periclitată de forţe proglobaliste interne şi internaţionale. Emigrarea masivă reprezintă o diminuare a capitalului uman, slăbeşte coeziunea noastră naţională şi poate conduce, în ultimă instanţă, la pierderea identităţii noastre pe termen lung. Aceste consecinţe nefaste pot fi oportunităţi pentru unii, cărora nu le-a păsat de români, credem, pentru cei care au exercitat un management statal defectuos şi antinaţional în decursul celor aproape 30 de ani postdecembrişti.

Da, în opinia acestora, dacă masa critică de cetăţeni activi este mai mică, există o şansă mai mare şi pe termen mai lung să acceadă din nou la conducerea ţării.

Poate fi stopată emigraţia?

Câţi români se reîntorc în ţară?

La aceste întrebări nu există un răspuns categoric. În multe ţări, îndeosebi, în Italia şi Spania s-au format şi stabilizat comunităţi mari de români şi că nu au intenţii de repatriere, ţările primitoare le-au oferit locuri de muncă bine plătite, mulţi cetăţeni au locuinţe proprii şi trăiesc împreună cu toţi membrii familiei. Aşadar, se menţine fenomenul emigrării definitive, atâta timp, cât în România nu sunt create condiţii, cel puţin echivalente şi atractive, pentru reîntoarcerea în ţară.

Reconfigurarea României şi aducerea ei în matca firească se vor putea realiza de către o altă clasă politică căreia să-i pese de români.

Speranţa n-a murit şi întotdeauna va exista un viitor mai bun. România deţine o rezervă mare de resurse materiale şi umane, seva românească nu a dispărut, forţele pozitive ale naţiunii române, încă nemanifestate pe deplin, ar putea ţâşni în cunoştinţă de cauză, precum jeturile de apă dintr-o fântână arteziană, „să ia taurul de coarne” şi să aducă binele aşteptat de românii din ţară şi de pretutindeni.

Români, întoarceţi-vă acasă şi salvaţi unitatea şi identitatea naţională a poporului nostru!

Dvs. decideţi,

dacă vă pasă de ROMÂNIA NOASTRĂ

şi de generaţiile viitoare!

Sibiu, 19 februarie 2019

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: