BIBLIOTECA REGALĂ HAGA

de Alina LEMNEAN

Mai mult decât casa guvernului olandez, Haga oferă o arhitectură atractivă, clădiri istorice şi muzee de artă. Învecinatele oraşe Delft şi Leiden completează această bogăţie culturală.

 Istoric

Fiind al treilea oraş ca mărime din Olanda, cu o populaţie de 472.000 de locuitori, Haga (Den Haag, sau ‘s-Gravenhage, în olandeză), este cunoscută ca şi „capitala politică a Olandei”. Clădirile sale guvernamentale se îngrămădesc în jurul Binnenhofului, este, de asemenea, reşedinţa reginei, şi tot aici se află diferite palate regale, Curtea Internaţională de Justiţie, renumitul Palat al Păcii, şi aproape 80 de ambasade şi consulate.

Haga a fost la început un cătun din apropierea castelului conţilor din Olanda, construit în secolul XIII. Cătunul s-a mărit în jurul unei cabane de vânătoare care a aparţinut conţilor, ceea ce i-a conferit numele ciudat de ‘s-Gravenhage (teritoriul contelui). Deşi Haga nu a avut niciodată o chartă de privilegii, are totuşi propriul său blazon; declarat oficial în 1861, aceasta înfăţişează o barză ţinând un ţipar în cioc. Se spune că această imagine este tributară berzelor medievale care îşi făceau cuibul pe insula din lacul Hofvijver. Prezenţa lor a fost considerată de cetăţenii oraşului Haga de bun augur, întrucât berzele curăţau toate rămăşiţele din piaţa de peşte, care altfel ar putrezi şi ar putea cauza infecţii şi epidemii care s-ar putea răspândi printre locuitorii oraşului. Astfel, ca o apreciere a aceste păsări, barza este acum pictată pe toate instituţiile.

Biblioteca regală Haga

În cadrul vizitei profesionale desfăşurate în Olanda, unul dintre obiectivele vizitate a fost şi Biblioteca regală din Haga. Aici am fost primiţi de dl. Johann Stapel – şef catalogare şi stocare a informaţiilor. Am aflat că principalul obiectiv al anului 2010 este dezvoltarea infrastructurii Bibliotecii Regale. La ora actuală folosesc un sistem de căutare a informaţiilor care se numeşte WORLD CAT – colecţiile bibliotecii conţin mai multe cărţi, decât materiale pe suport electronic.

Obiectivul prioritar este de a dezvolta următorul traseu: WORLD CAT – GOOGLE. Un alt sistem informatic pe care îl foloseşte biblioteca regală este GGC-ul, prin intermediul căruia toate bibliotecile pot introduce informaţii care să ducă la World Cat. Mai precis cine caută o informaţie în google este trimis spre World Cat. Vor pune foarte mare accent pe informaţia digitală, deci, vor să transforme toate colecţiile în conţinut digital. Informaţia despre conţinutul digital va fi preluată de sistemul de management şi toate informaţiile vor circula. Maniera tradiţională nu se mai potriveşte lumii de azi, deci, bibliotecile trebuie să lucreze ca un întreg colectiv, şi toată lumea să aibă acces la bibliotecă.

Una dintre sarcinile Bibliotecii Naţionale este de a păstra toate publicaţiile ţării (pe suport de hârtie sau în format electronic). Depozitul electronic este o soluţie de arhivare cu scopul de a păstra informaţia pentru generaţiile viitoare. Tot ce este digitizat trebuie să fie accesibil. Acum se gândesc la o nouă infrastructură care să aibă în centru catalogul unic bibliotheek.nl – portalul prin care să fie accesibile toate informaţiile. Este foarte important ca bazele de date să fie deschise şi accesibile tuturor. La nivel naţional trebuie elaborat un regulament de acces la informaţiile digitizate. Bibliotecile publice au viziunea comună şi toate lucrează împreună. Acum la această dată există o singură bibliotecă digitală pentru toate bibliotecile publice olandeze.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: