Agenda evenimentelor culturale ale săptămânii 25 – 30 martie 2019 – Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Oaspetele bibliotecii:
poetul şi eseistul

Ioan Moldovan
director al revistei „Familia” (Oradea)

Luni, 25 martie

ora 9, Cabinetul de Medalii

Ziua Politiei RomaneVa avea loc vernisajul expoziției de desene „La mulți ani, Poliția Română!”. Desenele au fost realizate de elevi din clasele 0 – IV de la instituțiile de învățământ din județul Maramureș.

Coordonator: comisar de poliție Cecilia Grozavu din cadrul compartimentului Analiza și prevenția criminalității – Inspectoratul Județean de Poliție Maramureş.

ora 11, Salonul Artelor

Va avea loc activitatea cu titlul „Le Français est une chance”, organizată de către Colegiul Național „Mihai Eminescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.

Evenimentul are rolul de a marca Ziua Internațională a Francofoniei, care s-a celebrat în data de 20 martie şi va implica aproape o sută de elevi din școlile partenere. Aceştia vor avea șansa de a se exprima în limba franceză, de a descoperi culturi francofone, de a munci în echipă și a se confrunta cu importanța cunoașterii limbilor străine pentru construirea unei cariere de succes. În cadrul programului vor fi expuse machete ale unor atracții turistice din spațiul francofon și desene realizate de către elevi.

ora 15.00, Sala de conferinţe

Asociaţia „Young Roma” Maramureş în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”  vă invită la prezentarea despre „Femeia în comunitatea rromă: valori, obiceiuri, dogme”.

Prezintă: drd. Vlad Bardai, activist.

ora 16.00,  Sala de cenaclu

Cenaclul de epigramă „Spinul” – şedinţă.

Marţi, 26 martie

ora 10, Sala de conferinţe

Preșcolarii din grupele mijlocii și mari de la Grădinița „Mihai Eminescu” (director Liana Pop), vor viziona un film de animație în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” și vor participa la prezentarea de carte „Cartea cu sunete” realizată de bibliotecarele Secției pentru copii în Sala Mircea Pop.

Ora 13, Secţia pentru copii

Va avea loc o activitatea intitulată „Noi suntem seminţe” dedicată omagierii poetului Nichita Stănescu. Elevi din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” (director Dora Soponar) și Liceul Penticostal (director Adela Gabriela Șpan) vor susține un moment literar muzical și vor prezenta câteva eseuri în format PPT. În Sala Mircea Pop ei vor asista la prezentarea de carte „Arta poeziei – cu și despre Nichita Stănescu”, realizată de bibliotecarele secției.

Invitat: actorul Claudiu Pintican – directorul Teatrului Independent ARARAT.

Cadre didactice implicate: Simona Bănică, Alina Andreicuț, Daniela Căprar.

ora 13, American Corner

Videoconferință cu Ambasada SUA, cu tema „International Women’s Day: Influential Women Who Changed the U.S. History”, speaker Oana Godeanu-Kenworthy, Fulbright Researcher. Participă elevi de clasa a XI-a, de la  Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, însoțiți de profesoara de limba engleză Larisa Cordea.

Miercuri, 27 martie

ora 10, Sala de conferinţe

Preșcolarii din grupele mijlocii și mari de la Grădinița „Ion Creangă” (director Liana Pop), vor viziona un film de animație în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” și vor participa la prezentarea de carte „Cartea jucărie” realizată de bibliotecarele Secției pentru copii în Sala Mircea Pop.

ora 10.15, American Corner

Videoconferință cu Ambasada SUA, cu tema „International Women’s Day: Influential Women Who Changed the U.S. History”, speaker Oana Godeanu-Kenworthy, Fulbright Researcher. Participă elevi de clasa a X-a, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, însoțiți de profesoara de limba engleză Simona Dicu.

ora 13.00, Sala de conferinţe

Va avea loc o nouă ediţie a recitalului „Miercurea de poezie”, coordonat de poetul Nicolae Scheianu. Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

Va citi din creaţia proprie poetul şi eseistul Ioan Moldovan, director al revistei „Familia” (Oradea).

Joi, 28 martie

orele 10.00-12.00, American Corner

Curs de limba engleză pentru pensionari – grupa avansaţi.

Persoană de contact: prof. Aurica Tătar.

ora 12.30-14.00, American Corner

Va avea loc ediţia a VII-a a concursului de poezie în limba engleză „TeenPoetry: a world of rhymes”. Activitatea va cuprinde: creație – secțiune în care elevii își vor prezenta propriile creații; recitare – secțiune în care elevii vor recita versuri din poezia americană. Vor participa elevi de la liceele din Maramureș.

ora 13.00, Sala de conferinţe

Psihologul Anton Șuluman va susține o conferință cu tema „Viața după școală – este școala suficientă pentru a deveni prosper, fericit și împlinit?”, organizată de Secția împrumut carte pentru adulți din cadrul Bibliotecii Judeţene.

Vor participa elevi de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (director dr. Gina Marian), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (director-prof. Marius Crăciun) și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” (director-prof. Buda Crina Georgeta).

14.15, Secția împrumut carte pentru adulți

Va avea loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Ce mai citesc tinerii?”, scopul fiind promovarea cititului.

Sunt invitați să participe tineri dornici să-și petreacă timpul liber la bibliotecă.

Vor avea loc discuții libere despre cărțile citite, fiecare încercând să convingă, prin argumente, de ce merită să fie citită acea carte.

ora 17.00, Sala de conferinţe

Va avea loc o conferinţă de gestionare a emoţiilor negative susţinută de Venerabilul Losang Tendar, călugăr budist. Evenimentul este organizat de Centrul Budist „White Mahakala” în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

Vineri, 29 martie

ora 16.00,  Sala de conferinţe

Va avea loc etapa locală a concursului naţional de oratorie „Demostene”, organizat de Interact Baia Mare în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Participanţii vor avea ocazia să își demonstreze abilitățile oratorice și să își prezinte viziunea cu privire la unul din cele două citate de mai jos, printr-un discurs cu durată cuprinsă între 4 și 5 minute.

„Un vapor este în siguranță în port, dar nu pentru asta sunt vapoarele.” – William G.T. Shedd
„Oamenii sunt pregătiți să vadă doar ceea ce vor să vadă.” – Ralph Waldo Emerson.

Sâmbătă, 30 martie

orele 9.00-14.00, Salonul Artelor

Natural Health – seminar afine.

Ora 11.00, Sala de cenaclu

Cenaclul Scriitorilor – şedinţă cenaclu.

Activităţi extramuros  din săptămâna 25 – 30 martie 2019

Luni, 25 martie

ora 12, Centrul de instruire şi marketing al Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Aleea Expoziţiei, nr. 5

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş organizează o serie de activităţi prilejuite de sărbătorirea Zilei Poliţiei Române.

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” va fi reprezentată prin dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei.

Filiala „Nicolae Iorga”

În data de 26 martie, elevii clasei a II-a D, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” (director Mihai Boloş),  organizează activitatea intitulată ,,Primăvară, te salutăm!” în colaborare cu Filiala „Nicolae Iorga”. Activitatea va fi coordonată de învăţătoarea Mihaela Todașcă şi de bibliotecara Titiana Tomoiagă.  „Primăvara – anotimpul florilor” este titlul expoziției de carte realizată de către bibliotecar Mirela Avram de la Filiala „Nicolae Iorga”.

Pregătire pentru bacalaureat la Filiala Traian

În fiecare miercuri de la ora 15.00, la Filiala „Traian” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, vor avea loc consultații gratuite, coordonate de prof. Gabriela Vanca de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, ce vizează tematica examenului de bacalaureat la limba şi literatura română pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Proiectul va continua în anul şcolar 2019-2020, cu privire la admiterea în liceu, urmând să se adreseze deopotrivă claselor a VII-a şi a VIII-a.

Persoană de contact:
Ștefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: