Vernisajul expoziției de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiţionale” a artistului fotograf Tudorel ILIE

Expoziţia personală de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiţionale” a artistului fotograf Tudorel ILIE este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale portului tradiţional din România.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni 13 mai 2019, orele 17.30, în Salonul Artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prilej cu care se va desfăşura o mare şezătoare cu invitaţi din zonele etno-folclorice aflate în nordul Transilvaniei.

Proiectul cultural al expoziţiei va fi lansat cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din Romania ediția 2019, urmând să parcurgă toate regiunile istorice ale României Mari, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei româneşti din Europa şi din lume fiind expus în muzee şi alte centre culturale. De asemenea, evenimentul este inclus în programul „Zilelor Maramureşului – Haida, Hai în Maramureş”, 17-19 mai 2019.

Expoziţia personală de artă fotografică „ROMÂNIA în straie tradiţionale” prezintă într-un număr de peste 40 de lucrări de artă fotografică înrămate sau unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnicilor de confecţionare vestimentară din majoritatea regiunilor etnografice ale României.

Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a frumuseţii şi unităţii în diversitate a portului popular românesc, meşteşuguri şi ocupaţii tradiţionale din cadrul „economiei casnice rurale” româneşti practicate de meşterii populari şi nu numai, sărbători şi manifestări folclorice, jocul şi dansul popular unde sunt purtate costumele populare etc. Un loc important îl ocupă în expoziţie fotografiile dedicate costumelor populare purtate în cadrul tradiţiilor româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO-Romania, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, jocul fecioresc din România, practicile culturale asociate zilei de 1 martie, ritualul „Căluşului”.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Portul tradiţional românesc este o bogăţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile este o parte integrantă a identităţii poporului român, dar este totodată şi o valoare universală!

Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare! Portul tradițional strămoşesc are darul de a uni românii!

PREZENTARE – Activitate artistică ILIE TUDOREL – Baia Mare

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 115 de expoziţii de artă fotografică, din care 60 de expoziţii personale şi 55 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii din ţară şi din lume.

Vă aşteptăm cu drag!

Persoană de contact:
Ștefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: