Mă mândresc că sunt sibian!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

„Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu.
Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră.”

(Donald Tusk, preşedinte al Consiliului European)

Europa a venit în România, la Sibiu.

Într-o zi frumoasă de primăvară, în 9 mai 2019, de Ziua Europei şi a Independenţei României, municipiul Sibiu a fost gazda şefilor de stat sau de guverne din Uniunea Europeană.

Primirea înalţilor oaspeţi a fost făcută de preşedintele României, Klauss Werner Iohannis, în Piaţa Mare şi apoi în incinta Primăriei municipiului Sibiu, unde domnia sa a îndeplinit funcţia de primar în patru mandate consecutive. 

Dacă, în decursul istoriei, cu câteva sute de ani în urmă, Piaţa Mare a municipiului Sibiu a fost locul multor adunări publice, unele de interes comunitar benefic, altele destinate ostracizării şi chiar a unor execuţii capitale, cu ocazia Summitului s-a dovedit a fi Piaţa Centrală a municipiului Sibiu, unde normalitatea, unitatea, înţelepciunea şi viitorul au fost cuvinte cheie ale înalţilor oaspeţi şi ale populaţiei sibiene.

Cetăţenii municipiului Sibiu i-au primit pe oaspeţi cu ospitalitate, încredere şi mare bucurie. A fost o mare sărbătoare pentru cetăţenii sibieni proeuropeni, o mare bucurie pentru majoritatea populaţiei sibiene de a-i avea ca oaspeţi pe liderii europeni, un răspuns curat izvorât din conştiinţa încrederii în virtuţile actuale şi viitoare ale celor care conduc UE.

Orice privitor, fie la faţa locului sau la televizor, a văzut feţele oamenilor luminate de o bucurie pură, animate de energie şi speranţe pentru o viaţă mai bună.

De asemenea, şi liderilor europeni le-a plăcut la Sibiu. S-au simţit foarte bine în urbea noastră şi s-au bucurat de cadourile simbolice primite din partea Primăriei municipiului Sibiu, ca amintire despre oamenii şi preocupările lor de pe aceste meleaguri.

Dialogul civilizat al publicului cu liderii europeni, care au făcut „baie de mulţime”, cât şi alte aspecte ale Summitului au făcut obiectul unor mesaje pozitive ale sutelor de jurnalişti din întreaga lume transmise în media internaţională.

Într-un context european şi global schimbător şi tot mai imprevizibil, liderii europeni prezenţi la Sibiu, au adoptat o Declaraţie comună, în care şi-au exprimat voinţa lor de a continua Proiectul European, de consolidare a Uniunii Europene, pe baza principiilor şi valorilor europene.

Summitul a energizat gândirea raţională şi emoţiile pozitive ale oamenilor generând încrederea că „Declaraţia de la Sibiu” şi mesajele liderilor europeni, nu vor fi vorbe în vânt, ci fapte viitoare: Uniunea Europeană – un „model de dezvoltare, de democraţie şi prosperitate” în lume.

Sunt mândru că sunt sibian, cetăţean român şi european!  

 Sibiu, 12 mai 2019

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: