Papa Francisc I, oaspete al României!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Să mergem împreună!
(Papa Francisc I)

În urmă cu 20 de ani, Suveranul pontif Papa Paul al II-lea, a vizitat România în scop apostolic – refacerea unităţii creştine -, însă, rezultatul n-a fost cel aşteptat, acest obiectiv dorit de secole, este totuşi departe de a fi realizat.

Aşa cum s-a apreciat, această vizită a avut efecte pozitive în plan spiritual, dar mai ales în domeniul geo-strategic al României. La puţin timp după această vizită, România a devenit partener NATO şi a fost invitată să adere la Uniunea Europeană. Specialiştii în domeniu au apreciat că „primirea în NATO n-ar fi fost posibilă fără vizita de acum două decenii a Papei Paul al II-lea”.

După cum se ştie, la invitaţia autorităţilor Statului Român şi a Bisericii Catolice din România, Papa Francisc I va vizita România timp de 3 zile, timp în care se va afla în capitala ţării, în Ardeal şi Moldova.

Care este scopul vizitei pontifului Papa Francisc I în România?!

Potrivit programului oficial al vizitei, la Bucureşti Suveranul pontif va discuta şi oficia un Te Deum cu Patriarhul Daniel în Catedrala Naţională a României, va beatifica şapte episcopi martiri greco-catolici în cadrul unei liturghii ce se va desfăşura pe Câmpia Libertăţii din Blaj, apoi, la Mânăstirea Franciscană situată pe dealul Şumuleu din Miercurea-Ciuc va celebra o liturghie în faţa unor credincioşi, majoritari maghiari catolici.

De asemenea, la Iaşi se va întâlni cu credincioşi catolici din România şi Republica Moldova, după care, cu avionul din Sibiu se va întoarce la Roma.

Mesajul Papei este „Să mergem împreună!”.

Ce-ar trebui să înţelegem din acest mesaj?!

Potrivit Sfintei Scripturi, „Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos este Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească” şi în consecinţă, acest mesaj ar avea un rost spiritual, respectiv, o trecere de la contradicţii şi confruntări făţarnice dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă, la înţelegere şi conlucrare pentru respectarea poruncilor divine.

A sosit, oare, momentul propice unităţii religioase a Europei

sau

îndemnul Suveranului Pontif are şi alte înţelesuri, substraturi neafişate public?!

Desigur, în calitate şi de şef al statului Vatican, ar putea să lanseze chemarea pentru salvarea şi întărirea Uniunii Europene de către cele două biserici creştine – catolică şi ortodoxă -, ca temei al unităţii lumii creştine din Europa.

Oare, continuitatea UE, depinde de tăria şi unitatea creştină?!

Vom trăi şi vom vedea. Până atunci, înalt şi distins oaspete, fiţi binevenit în ţara mea!

Cred, dacă noi oamenii vrem cu adevărat, Pronia divină ne poate ajuta să gândim şi să acţionăm, „ca toţi să fie una!”

Sibiu, 21 mai 2019

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: