Inteligenţa „domnului” Ego?!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:
Cunoaşte-te pe tine însuţi.
(Socrate)

Ce ştim despre noi, despre cei pe care îi apreciem, îi criticăm sau judecăm, despre istoria şi cultura popoarelor şi naţiunilor?

Un răspuns oarecare ar fi, că ştim şi nu ştim totul despre noi şi semenii noştri sau lumea în care trăim. Ştim din ceea ce am studiat şi am dobândit prin experienţă proprie. Cu toate acestea oamenii, nu ştiu totul despre ei înşişi şi cu atât mai mult, nu au cuprinderea şi înţelegerea necesare pentru a-i cunoaşte cu adevărat pe cei din jurul lor, natura şi contextul în care ar trebui să trăiască cu adevărat.

Un alt răspuns, se pare că este dat, mai aproape de realitate, de unele studii cu pretenţii ştiinţifice potrivit cărora, în proporţie de 85%, sau chiar mai mult, ceea ce avem impresia că ştim, este greşit, întrucât reprezintă deformări în mintea noastră a realităţii percepute din interiorul şi exteriorul nostru.

Cât de adevărată poate fi o asemenea concluzie?

Într-adevăr, mintea omenească este un depozit de informaţii, cunoştinţe şi reflecţii din propriile surse de cunoaştere despre noi înşine şi despre alţii, care în timp s-au transformat în credinţe, convingeri şi adevăruri personale. De asemenea, tot atât de adevărat este faptul că, evoluţia noastră, a fiecăruia dintre noi, trece printr-o perioadă de tranziţie a cunoaşterii de sine, din momentul naşterii şi până la moarte.

Deci, se cunoaşte omul cu adevărat în decursul existenţei sale terestre?

Cred, că sunt puţini oameni care au aflat, în decursul vieţii lumeşti, cine sunt ei cu adevărat. Majoritatea evoluează puţin, întrucât se concentrează mai mult pe rezolvarea problemelor legate de supravieţuire individuală, de o bună evoluţie profesională, convieţuire familială şi socială etc. Tot mai puţini dintre noi se dedică şi intereselor generale ale comunităţilor din care fac parte.

Desigur, în viaţa oricărui om, mai mult ca orice, înseamnă să ştie cu adevărat cine este, ce potenţialităţi deţine şi câtă determinare are pentru a începe cucerirea propriei persoane.

Uşor de spus, greu de realizat pentru mulţi oameni. Aceasta este ecuaţia cea mai grea din viaţa fiecărui om, aflarea a cine este el cu adevărat.

În matematică, ca şi în viaţa noastră, nu există ecuaţii simple sau dificile, nimic nu este uşor sau complicat în sine, există doar lucruri pe care le cunoaştem şi le putem rezolva şi altele, pe care nu le ştim şi, deci, nu le putem rezolva.

Simplu şi uşor de rezolvat este ceva ce ştim şi stăpânim, precum o lecţie învăţată, dificil şi complicat este ceva de care habar nu avem.

Oare aceasta este o cunoaştere de sine completă?

Toţi avem pretenţia că ne cunoaştem întru totul, adică nimeni, în afară de noi înşine, nu ne cunoaşte mai bine.

Personal, cât şi din experienţa altor oameni, am constatat că de cele mai mult ori, viaţa ne-a pus în faţa unei alte realităţi şi anume: omul are o percepţie greşită, atât în privinţa cunoaşterii de sine, a cine este el cu adevărat, cât şi faţă de semenii lui.

De ce ne aflăm într-o asemenea situaţie?

Un răspuns plauzibil şi argumentat ar fi acela că, Ego-ul nostru ne poartă feste. Este cunoscut faptul că ego-ul uman aparţine corpului mental şi astral, pretinde că este „inteligent”, întrucât, exercită funcţia conştientă a minţii noastre care construieşte credinţe şi convingeri proprii, în baza unor emoţii, impresii, presupuneri şi experienţe individuale din viaţa lumească.

Este dovedit ştiinţific că percepţia despre sine şi a lumii înconjurătoare este strict subiectivă iar informaţiile obţinute prin învăţare şi experienţă sunt prelucrate, depozitate şi diseminate prin acelaşi canal al subiectivismului propriu. Deci, ce ştim despre noi înşine şi despre alţii, nu poate exprima o cunoaştere adevărată a fiinţei noastre sau a altora.

Acest model de dezvoltare exercitat de Ego-ul nostru este contrar modelului natural care presupune creştere continuă, deschidere spre interiorul şi exteriorul nostru, înălţare şi trăire în armonie cu legile naturii şi cu cele spirituale.

Pe acest fond, opiniile sau părerea noastră, de cele mai mult ori, sunt greşite despre ceva ce nu cunoaştem în profunzime, cum ar fi istoria şi cultura altor naţiuni şi popoare, despre etnii, rase, etc., sau ceea ce criticăm sau judecăm pe cei din jurul nostru.

Acest mod de gândire şi exprimare nu reprezintă altceva decât excese ale personalismului şi egoismului nostru, manifestări concrete ale vanităţii umane şi nu a inteligenţei „domnului” Ego, care îşi elogiază meritele, chiar închipuirile şi ignoră tot ce aparţine altora.

Omul egoist îi dispreţuieşte pe semenii săi, se concentrează doar pe dragostea de sine şi se autoapreciază ca fiind în centrul lumii şi al evenimentelor.

Care sunt efectele unor asemenea moduri de gândire şi acţiune?

Cel mai adesea, inteligenţa „domnului” Ego generează agresivitate şi conflicte în viaţa noastră individuală şi colectivă.

Capacitatea decizională a omului este de căpătâi, decizia de a învăţa şi a se cunoaşte pe sine şi lumea sa înconjurătoare îi permite să crească şi să se armonizeze continuu cu legile naturii şi ale spiritualităţii.

De aceea, cred că ar fi bine să nu permitem vanităţii să se substituie cunoaşterii, „inteligenţei” Ego-ului pentru a domina viaţa noastră.

Astăzi, cât de importantă ar fi o asemenea judecată şi înţelegere a liderilor politici şi administrativi din România?

Cunoaşterea de sine şi a bunei convieţuiri între oameni, popoare şi naţiuni se poate face deocamdată prin operaţionalizarea instrumentarului pus la dispoziţie de raţiune şi sentimente, pentru a domina şi stăpânii impulsurile necontrolate şi a face loc forţei armonizatoare venite din planuri superioare.

Sibiu, 19 iunie 2019

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: