Inteligenţa artificială poate fi egoistă?

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Inteligenţa artificială ar putea da naștere unui
„dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa niciodată”

(Elon Musk, inginer canadiano-american şi inventator în domenii de vârf ale ştiinţei)

 

Ce este inteligenţa artificială?

Într-o accepţiune generală, inteligenţa artificială (IA) este cunoscută ca o ramură a informaticii cu aplicaţii diverse în lumea reală a căror rezultate sunt folositoare omului.

Omul, în limita cunoştinţelor sale în domeniul informaticii, a creat instrumente inteligente pentru a-i fi folositoare în identificarea şi aplicarea unor soluţii optime, necesare evoluţiei şi dezvoltării sale mereu crescânde.

Deci, IA este un produs al minţii omeneşti, un algoritm matematic pus în funcţiune prin tehnologii informatice performante. 

În ultima perioadă de timp, IA a înregistrat o dezvoltare impetuoasă cu aplicabilitate practică în diverse domenii: social-uman, tehnico-ştiinţific, industria militară, industria auto, în sistemul sănătăţii, comerţului online, contabilităţii financiar-bancare, în explorarea spaţiului cosmic, în jocurile video, etc.

Într-un sistem de calculatoare, IA depăşeşte cu mult limitele minţii omeneşti, întrucât acestea pot înmagazina întreaga cunoaştere a omenirii şi pusă în mişcare prin aplicaţii practice a căror rezultate sunt în folosul umanităţii. Capacitatea de calcul şi gândire autonomă a IA, celeritatea cu care operează în oferirea soluţiilor pentru diverse probleme, a făcut posibilă naşterea unor nedumeriri şi întrebări:

Reprezintă IA o ameninţare pentru om?

Se poate îndrepta IA împotriva omului de vreme ce posedă o gândire superioară şi complet autonomă faţă de orice minte omenească normală?

Răspunsurile sunt diverse, optimiste şi pesimiste.

Studii recente în domeniul IA au pus în evidenţă posibilitatea ca mintea omenească să fie conectată la o reţea inteligentă, artificială, care „ar oferi indivizilor acces instantaneu la toată cunoaşterea umană cumulativă disponibilă în reţea şi, în acelaşi timp, ar îmbunătăţii semnificativ capacităţile de învăţare ale oamenilor şi inteligenţa acestora”.

În nici un caz, IA nu va deveni niciodată „un dictator nemuritor” iar creatorul ei nu va rămâne doar o amintire a planetei Pământ. IA are doar utilitate practică, care poate prelua în execuţie milioane de activităţi specific umane, dar niciodată nu va deveni un înlocuitor al omului din punct de vedere intelectual, psihic, spiritual. Niciodată, IA nu va crea un alt tip de om, îl poate doar remodela pe omul actual şi ajuta în evoluţia sa umană.

Cred, că orice competiţie între om şi creaţia sa va fi câştigată de către om, acesta va fi în măsură să stabilească standarde „etice” maşinilor inteligente şi să prevină riscul de a deveni un supus propriei sale creaţii. Hotărâtor ar fi modul în care fiinţa umană va acţiona în managementul propriei creaţii, spre evoluţia şi supremaţia sa suverană, în stăpânirea lumii înconjurătoare. IA îi lipseşte egoul, care este specific doar omului.

De mult IA nu mai este un domeniu ştiinţifico-fantastic, ci o realitate a zilelor actuale şi viitoare.

Concluzia şi întrebarea cheie:

Poate IA conduce la realizarea unui sistem social capabil să fericească pe oameni cu libertate deplină şi bunăstare îndestulătoare?

Aceasta ar fi minunea aşteptată de umanitate şi nu terorismul biologic sau războiul nuclear.

Sibiu, 8 iulie 2019

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: