Influenţa jocurilor violente asupra copiilor

de bibliotecar Radu Eugen CĂTANĂ

Nu este un secret că jocurile video au devenit din ce în ce mai violente în ultimele decenii. Din păcate, copiii noștri s-au desensibilizat ca urmare a expunerii la astfel de jocuri precum Mortal Kombat Call of Duty, PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS, Assassin’s Creed, Heart of Darkness, Hitman etc. Odată cu creșterea crimelor în masă și în special a crimelor comise de adolescenți și copii, trebuie să ne întrebăm dacă aceste jocuri video sunt cele vinovate de aceste comportamente violente.

Google Play are o serie de jocuri care sunt pline de arme și violență, care sunt disponibile pentru dispozitivele Android. Ce este mai rău este că aceste jocuri sunt orientate către copii.

Cu câțiva ani în urmă, grupul de lucru al Asociației Psihologice Americane a finalizat un studiu privind jocurile video violente,  dacă ele sunt sau nu legate de comportamentul violent la copii. Concluzia: „Cercetarea demonstrează o relație consistentă între utilizarea violentă a jocurilor video și creșterea comportamentului agresiv, a cognițiilor agresive și a afectelor agresive și a scăderii comportamentului social, empatiei și sensibilității la agresiune”.

Jocurile video sunt adesea ambalate ca divertisment inofensiv pentru copii. Când ne lăsăm copiii să joace aceste jocuri, este pentru că au fost menite să fie o activitate distractivă. Cu toate acestea, copiii învață mereu și culeg informații și de comportament din mediul înconjurător. Când noi, ca părinți, le transmitem că este bine ca ei să joace jocuri video violente, validăm mesajul pe care jocul video însuși îl transmite copiilor; că violența este distractivă și relaxantă. Copiii practică deseori ceea ce văd. Expunerea lor la jocuri video violente poate avea un efect negativ asupra comportamentului lor. Devenim ceea ce consumăm constant și este pe deplin posibil ca un copil care consumă constant violență și agresivitate să poată întruchipa în cele din urmă aceste lecții în comportamentul lor. Conținutul pe care îl expunem copiilor noștri modelează sistemul lor de credințe. Trebuie să fim atenți la ce fel de conținut le permitem copiilor noștri să consume, deoarece pot să-și modeleze greşit viziunea asupra lumii.

Sfaturi pentru părinți 

În calitate de părinți, trebuie să devenim mai creativi în modurile în care alegem să ne protejăm copiii.

Vă recomandăm să vă informaţi pentru a ști ce jocuri și aplicații folosește copilul dumneavoastră şi să calculați cât timp petrece practicându-le, dacă utilizează aceste aplicații noaptea sau în clasă și să constatați dacă jocurile lor sunt violente sau periculoase. Toate aceste informații pot fi monitorizate cu Find My Kids și cu aceste informații puteți crea restricții care să vă păstreze copiii în siguranță.

Vorbește cu copiii despre ceea ce este adecvat și ce nu este. A avea aceste discuții este important și va oferi copiilor dumneavoastră capacitatea de a lua aceste decizii de unii singuri. Dacă nu sunteți sigur în legătură cu o aplicație, faceți un pic de cercetare. CommonSense.com a examinat o mulțime de aplicații din perspectiva unui părinte. Căutați aplicația în baza lor de date pentru a obține detalii.

 

Bibliografie:

VELLEUR, MARC, Patologiile excesului: sex, alcool, droguri, jocuri..., Bucureşti, Editura Nemira & Co, 2008.

DRĂGULINESCU, ANDREI, Dependenţa în cultura şi civilizaţia morţii, Bucureşti, Editura Christiana, 2008.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: