de Radu Eugen CĂTANĂ
29 octombrie sărbătorește o zi importantă în istorie, care a schimbat pentru totdeauna modul în care lumea comunică, cumpară, călătoreşte, învață și rămâne la curent cu evenimentele actuale. 29 octombrie este Ziua Internetului, denumită și Ziua Internațională a Internetului. În această zi, în anul 1969, într-un laborator de calculatoare al UCLA, primul mesaj electronic a călătorit de la un computer la altul. Pe 29 octombrie 1969, în jurul orei 10:30 p.m., profesorul de informatică Leonard Kleinrock supraveghea un student (Charley Kline) în vârstă de 21 de ani, în timp ce trimitea primul mesaj pe internet colegului programator, Bill Duvall.
Deși mesajul nu a fost nimic inspiraţional, tulburător sau care să-ţi schimbe viața, a fost totuși genial. Kline a tastat literele „L” și „O”, care au fost ambele primite de Duvall înainte ca sistemul să se prăbușească! Kleinrock a spus: „Tot ce am vrut să facem… a fost să trimitem o simplă capacitate de conectare de la UCLA la SRI. Am vrut doar să ne conectăm la aparatul SRI de la UCLA. ”
Întregul mesaj cu un singur cuvânt, „LOGIN” (conectare), a fost trimis în cele din urmă în totalitate aproximativ o oră mai târziu și s-a născut Advanced Network Projects Agency Network (ARPANET), rețeaua care urma să devină Internet.
Internetul este o rețea care conectează sute de milioane de dispozitive electronice, cum ar fi computere, smartphone-uri, tablete, laptopuri etc. prin TCP / IP sau prin protocolul Internet. Acesta oferă acces la milioane de terabyți de informații pe orice subiect imaginabil. Există o concepție greșită comună că Internetul este sinonim cu World Wide Web (Web sau WWW pentru scurt). De fapt, internetul vă oferă acces la WWW. Aceasta din urmă poate fi considerată interfața grafică de utilizator a Internetului. Web-ul este locul în care sunt conținute informațiile. Există miliarde de pagini pline cu informații numite site-uri web. De fapt, sunteți pe unul chiar acum! Pentru a ajunge aici, trebuie să fi folosit un browser web. Un browser web este o aplicație care vă permite să utilizați internetul pentru a vizualiza pagini web.
Utilizări ale internetului
Desigur, primul lucru care-ți vine în minte atunci când te gândeşti la Internet este comunicarea. Deoarece internetul conectează milioane, sau chiar miliarde de dispozitive, permite oamenilor să comunice între ei pe glob. Nu mai trebuie să trimiteți scrisori și să așteptați săptămâni, uneori luni pentru un răspuns. În zilele noastre, într-o chestiune de milisecunde, vă puteți conecta cu oricine doriți.
Educaţie
În vremurile vechi, trebuia să mergi fizic la școală sau la universitate și să asculți cursuri plictisitoare. În aceste zile, deseori mai trebuie să faci asta. Cu toate acestea, acum aveți o alternativă! Există multe utilizări ale Internetului în educație. Multe instituții de învățământ practică lecții online.
Cercetare
Fiecare student cunoaște lupta de a scrie un eseu sau orice alt tip de lucrare științifică. Trebuie să stăpâniți un subiect în câteva zile sau câteva ore. Citirea prin tone de cărți este obositoare și consumă timp. Atunci vine internetul pentru salvare. Cu ajutorul său, puteți găsi tot ce aveți nevoie pe subiectul ales. Cu toate acestea, trebuie să știți unde și cum să căutați. Dacă sunteți în căutarea informațiilor prin internet, căutați lucruri, indiferent cât de serioase sau importante sunt.
Divertisment
După o zi lungă la școală sau muncă, toată lumea trebuie să se relaxeze puțin. De cele mai multe ori, nu eşti dispus să ieși din casă, așa că Internetul vine ca o salvare! Filme, muzică, emisiuni TV, YouTube, benzi desenate, jocuri video şi lista continuă. Orice tip de persoană poate găsi ceva cu care să se distreze pe Internet. Unele dintre aceste lucruri ar putea să nu fie legale sau adecvate pentru copii, astfel încât necesită un anumit control.
Muncă
Unii oameni merg la serviciu în fiecare zi, stau într-un birou închis întreaga zi și apoi se întorc acasă pentru a se odihni și întregul proces se repetă în fiecare dimineața. În același timp, unii oameni se întind pe canapele lor în pijamale cu laptopurile pe burtă și lucrează, de asemenea, datorită magiei Internetului. Unele locuri de muncă nu necesită prezență fizică la locul de muncă, așa că de ce să pierzi timp și bani pe transport, când ai internet la îndemână?
Tranzacții financiare
La sfârșitul zilei, toți vrem doar să fim plătiți. Dar dacă angajatorul dumneavoastră. se află de fapt pe celălalt continent? Încă o dată, Internetul vă poate ajuta în acest sens. În zilele noastre, tot ce trebuie să faci pentru a efectua o tranzacție financiară este să completezi detaliile cardului tău de credit într-un câmp specificat și iată! Acum puteți primi banii. De asemenea, puteți utiliza internetul pentru a cheltui bani. Cel mai important, puteți cumpăra lucruri!
Cumpărături
Cumpărăturile online sunt minunate. Puteți obține orice pe Internet, iar acesta va fi trimis la ușa ta. Dacă ești leneș, antisocial sau ai o utilizare limitată a picioarelor, poți comanda tot ceea ce îți dorește inima online. Puteți chiar să vă deschideți propriul magazin și să vindeți lucruri unor oameni din întreaga lume. De la proiecte de artă și meserii până la jucării din copilărie, dacă aveți nevoie de bani, folosiți internetul pentru a vă vinde lucrurile și a fi plătit!
Internetul funcționează ca egalizator. Rolul internetului în dezvoltarea societăților democratice este acela că le permite oamenilor să afle mai multe despre alte țări și culturi, să aleagă pe cine doresc să le vadă în guvern și, în general, să fie mai conștienți de drepturile lor. Internetul este un instrument important în construirea unei democrații. În aceste zile, probabil că nu am putea trăi fără internet.
Bibliografie:
Bryant, Stephen, The Story of the Internet, Harlow: Pearson Education Limited, 2008.
Buckley, Peter, Internet: ghid complet, Bucureşti: Litera International Bucureşti, 2009.
Henno, Jacques, Internetul, Bucureşti: Prietenii cărţii, 2008.
Moisescu, Claudiu, Aproape totul despre Internet, Bucureşti: Editura Cartea de buzunar, 2006.
Wyatt, Allen L., Succes cu Internet, Bucureşti: ALL Educational, 1995.
Imaginile sunt preluate de la următoarele adrese de internet:
https://www.bitco.co.za/the-future-of-fibre-internet/
https://phys.org/news/2019-07-internet.html