Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă: „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii”

Dedicată: Zilei Naţionale a Patrimoniului Mondial UNESCO din România, 16 noiembrie 2019.

Expune: Tudorel ILIE, Baia Mare, judeţul Maramureş

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia personală de artă fotografică „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii” este o expoziţie-eveniment, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate marea valoare a creaţiei artistului român Constantin Brâncuşi, un adevărat reper artistic al culturii naţionale româneşti şi al culturii mondiale.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură.

Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO din Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere a dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Vernisajul-eveniment de lansare a expoziţiei va avea loc marţi 12 noiembrie 2019 orele 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureş. Această lansare expoziţională simbolică este dedicată Zilei Naţionale a Patrimoniului Mondial UNESCO din România – 2019.

Ziua în care îi omagiem pe acei creatori, unii rămaşi anonimi, care şi-au adus contribuţia la ce este azi patrimoniul mondial UNESCO din România în cultura umanităţii, propune ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care marele artist Constantin BRÂNCUŞI îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale.

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui BRÂNCUŞI , mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti create de BRÂNCUŞI care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Expoziţia personală de artă fotografică „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii” prezintă într-un număr de 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. Ansamblul a fost realizat în perioada 1937-1938 şi reprezintă o culme artistică a creaţiei lui Constantin BRÂNCUŞI, care a produs o revoluţie în arta monumentală mondială. Este o mare capodoperă din cadrul patrimoniului cultural tangibil al României şi al lumii, prin conceptul său inovativ având la bază esenţializarea formelor dar inspirat din tradiţiile populare olteneşti.

Toate aceste fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-un studiu, dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă. Este o dovadă că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

Toţi românii au datoria să cunoască şi să aprecieze la adevărata valoare această inestimabilă avuţie naţională, europeană şi mondială, care este creaţia artistică rămasă de la Constantin BRÂNCUŞI în patrimoniul cultural al României, o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii care merită pe deplin să fie înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO !

Aprobarea de către forurile internaţionale UNESCO a acestei candidaturi va onora bogăţia culturală de care dispune poporul român şi poate fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Prezenţa Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu în patrimoniul mondial UNESCO va fi o confirmare în plus că operele lui Constantin BRÂNCUŞI sunt o expresie a geniului românesc oferită culturii umanităţii.

Expozant: Tudorel ILIE

CONTACT:

Tudorel ILIE, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, E-mail: itdor@yahoo.com

 

PREZENTARE – Activitate artistică Tudorel ILIE – Baia Mare

Tudorel ILIE este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 124 expoziţii de artă fotografică, din care 64 de expoziţii personale şi 60 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 i s-a acordat „Premiul de Excelenţă” de către revista „Gazeta de Maramureş”. În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea culturii şi tradiţiilor de către Consiliul Judeţean Maramureş.

A participat la mai multe concursuri de fotografie şi a primit premiul I la concursul naţional de artă fotografică „Ipostaze Etnografice”-2019.

A desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO din Bucureşti.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Romania Photography Exhibition in Zhuhai 2018 China”, „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, „Biblioteca Septentrionalis”, revista internaţională de turism „BeTUI” şi „DertourLife”, „Zi-de-Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: