FASCINAȚIA POEMULUI HAIKU

de Gabriela Genţiana GROZA

 

Frumusețea celor patru anotimpuri caracteristice arealului geografic al țării noastre oferă poeților care compun poeme în stilul liricii nipone, reale momente de inspirație. Este însă nevoie nu numai de talent literar, cât mai cu seamă de extazierea în fața clocotului discret al fenomenelor naturii, dar și de cunoașterea câtorva reguli de compunere a acestor poeme. Lunile de iarnă, decembrie și ianuarie, ne-au arătat o altă față a anotimpului îmbrăcat de obicei într-o hlamidă de omăt. Astfel că ședințele de inițiere a elevilor din 2 clase, a V-a și a VI-a, de la Colegiul Național clujean „George Coșbuc” urma să le desfășor cu mai puțin „material didactic”. Dar cum elevii au reintrat în clasele lor după vacanța de iarnă și mulți dintre ei au fost la munte, cadrul hibernal minunat a fost sugerat cu talent de norocoșii care au reușit să se afle pe patinoar sau pe pârtia de schi din zonele montane. Iată primele încercări ale noilor membrii ai cenaclului clujean Poesis.

Cu nostalgia toamnei în suflet Carla Matei m-a impresionat cu poemul ei:

Frunze uscate –
dans pe muzica lină
din sufletul ei

Pentru ca iarna să o prindă pe Ana Pavel Mititean cu patinele la primele încercări de a luneca pe suprafața lucioasă a gheții:

De dimineață –
patinoarul distractiv
cu începători

Iar pe Elisa Guttman să ne-o închipuim în iureșul coborârii pe o pantă abruptă, cum avea să ne spună:

Pârtie albă –
o mulțime de copii
cu schiurile

Doamna profesoară de limba și literatura română Gianina Zegreanu, ea însăși creatoare de haiku, le întreține elevilor, alături de mine, plăcerea de a se minuna în fața tablourilor tulburătoare ale naturii. Ne bucurăm astfel împreună cu cenacliștii de fascinația poemului haiku apropiindu-ne de natura înconjurătoare care are nevoie mai mult ca oricând să fie ocrotită și să ne încânte cu universul material creat cu atâta dărnicie de către divinitate.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: