de Vasile BELE
Azi, 3 Martie, este ZIUA MONDIALĂ A SCRIITORILOR tuturor formelor de literatură! La ședința de Cenaclu literar de sâmbătă, 29 februarie, în cadrul Asociației Scriitorilor din Baia Mare, președinte Florica BUD, a fost sărbătorit poetul GELU DRAGOȘ, din Lucăcești – Maramureș, dascăl și poet minunat. A citit din creațiile dumisale, iar părerile, cum este firesc, au fost și pro și contra… Discuțiile s-au încadrat în „parametri” bunului simț, al ideii constructive și al obiectivității. Dialogul a fost unul constructiv, și discuția cenaclieră a fost una pe măsură, luându-se în calcul (analiză) forma poeziei.
Poetul Vasile TIVADAR, a subliniat faptul că, „poezia secolului 21 nu este poezie”. Dar atunci ce este, pentru că toți „ne spunem poeți”? Secolul 21 vine cu o poezie modernă, cu mult vers alb. Și-i dau dreptate domnului V. TIVADAR… Ăsta este „trendul” poeziei actuale.
Eu am apreciat mesajul din poemele statului prieten, susținând ideea lui V.T. … Fac următoarea precizare – din teorie literară – poezia trebuie să aibă mesaj, să aibă ritm și rimă, să corespundă prozodiei, să aibă muzicalitate în vers și strofă – ceea ce în acest context literar nu se prea practică/poartă. Atunci trebuie să acceptăm varianta actuală – poezie cu mult vers alb, poezie cu trimitere spre proză… născându-se acel „poem tip proză”… Din punctul meu de vedere, indiferent care ar fi forma și construcția poemului – cel mai important lucru este MESAJUL pe care îl transmite, apoi ne putem lansa în alte și alte „discuții-discutabile”, uneori cu sau fără rost.
Trebuie să recunoaștem începuturile literaturii poetice se leagă de poezia populară… clar! Azi, dacă vine poetul popular și își prezintă creațiile dumisale, îi spunem că „nu e de actualitate, că nu e modern”, în cel mai fericit caz, încât săracul creator popular nici nu știe ce să înțeleagă…, dar să ne uităm, înainte de toate, la vârsta celor care scriu poezie populară. Evident, creatorul popular are o vârstă demnă de tot respectul și stima… „e trecut prin viață”, zice o vorbă din bătrâni, și așa este, evident și în poezia lui – el, poetul popular, va scrie despre tot ce ține de viața satului – biserică, preot, făgădău, post, vecini, neamuri, drăguță, portiță, fecioare îndrăgostite, izvor, fântână, vâltoare… pe când în poezia modernă, acestea sunt ocolite… adică nu prea sunt.
GELU DRAGOȘ… are stilul său propriu, specific, complet și complex. Mesajul în poeziile dumisale este clar, concludent. La ședința de sâmbătă ne-a bucurat cu un grupaj de 15 poezii:
VIS IMACULAT, „… somnul precum apele adânci/ Ascunde tainele existenței…”;
CULORI ÎN ALB-NEGRU, „În nuanțele ochilor tăi/ Am să-mi dăruiesc o altă viață/ Întotdeauna cu un petec de cer/ Albastru doar în inima ta…”;
CLOPOTELE ÎNVIERII sau DOAR LUTUL NE MAI VEDE, „Prin morțile acestea trecătoare/ Eu trec în lumea… pietrelor!”;
LUMEA ÎNCEPE CU TINE, „lumea începe cu tine – / cum mergi, cum pășești,/ cum râzi și respiri,/ cum îți aranjezi părul/ totu-i perfect la tine/ deci, lumea ești tu”.
Am remarcat minunatele și încântătoarele poeme DOAR NOI…, ȚINUTUL ÎNCHIS sau CLIPE DE NEUITAT, care tind spre poemul tip proză… deci, o poezie modernă și actuală, practicată și practicabilă. „Noaptea respiră corăbii de cântece de iubire/ Pe Someș stele strălucitoare și vorbitoare cutreieră”, …. „Contemporan cu visul de aseară despre luceferi -/ Observ multe dorințe la cei de lângă noi –”, … „În cuiburi zborul nu mai încape, iar noi ne dorim aripi/ Iar în inimă îmi crește un clopot de dor și alean”. Și frumoasa poveste despre poezie poate continua pentru a se înveșnici cu inima poetului încărcată de frumos. (promit să revin!).
Printre participanți sunt de remarcat și apreciat prezența poetei Claudia TOMESCU, artistul plastic Gabriela POPIEL, poetul Ioan METEȘ MORAR-CHELINȚANU sau Vasile E. LUPȘE – care a și dăruit sărbătoritului GELU DRAGOȘ, un poem din creațiile sale, tocmai apărute în volum. Prof. Ștefan HERȚEG – a avut și domnia sa un sensibil și responsabil punct de vedere apreciind efortul și calitatea actului literar al celui sărbătorit. Ioan HADA, Nelu DANCI sau Ioan PROFEANU, dar și prozatorul Valer SABĂU cu Radu MIHNEA au ținut să se alăture în ședința de Cenaclu literar cu păreri personale pertinente, obiective.
Te felicit drag prieten, îți doresc mulți ani cu sănătate și fericire alături de cei dragi, îți doresc succes în activitatea culturală, așa cum le doresc MULȚI ANI tuturor scriitorilor de literatură, azi sărbătoriți la unison.
Felicitări tuturor participanților, felicitări doamnei Florica BUD – președinta Asociației Scriitorilor din Baia Mare.
Zi minunată tuturor!
CHIUZBAIA, 2 martie 2020
Good blog post. I certainly love this site. Thanks!