Prof. univ. dr. Nicolae Iuga – lansare de cărți la București

Joi 5 martie a.c., la Centrul Rus de Știință și Cultură din București au fost prezentate publicului trei cărți apărute recent, scrise de către prof. univ. dr. Nicolae Iuga. Este vorba de cărțile: Maramureșul și Rusia Subcarpatică, de la Episcopia de Hajdudorog la Tratatul de la Trianon, Editura Limes, Cluj, 2019, Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI, Editura Limes, 2020 și Acțiunile teroriste ale Ungariei în Rusia Subcarpatică și în România (anii 1938-1939), Ed. Limes, 2020. 

De ce la Centrul Rus de Știință și Cultură din București? Motivul este că în aceste cărți se vorbește între altele și de situațiile istorice și culturale în care au trăit locuitorii din actuala regiune Transcarpatia din Ucraina, regiune care pe vremea când se afla în componența Imperiului Austro-Ungar și respectiv a Ungariei horthyste se numea Rusia Subcarpatică, iar locuitorii ei se numeau ruteni. În prima carte sunt analizate evoluțiile de ordin religios și geopolitic din regiune de pe vremea Austro-Ungariei, mai exact acțiunile de maghiarizare prin Biserică a rutenilor din Rusia Subcarpatică și a românilor din Maramureș și din vestul Transilvaniei, scop în care s-a înființat și o Episcopie greco-catolică maghiarizatoare cu sediul în orașul Hajdudorogh. Concluzia autorului este că, de fapt, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria nu a pierdut atât teritorii proprii maghiare, cât a pierdut posibilitatea de a maghiariza pe mai departe alte naționalități, din teritorii nemaghiare și în care maghiarii erau în minoritate.

Iar în cartea menționată mai la urmă sunt reproduse în premieră documente din arhiva fostului Serviciu Secret de Informații al Armatei Române din perioada interbelică. Aceste documente se referă la raporturile Ungariei cu vecinii săi Cehoslovacia și România în anii imediat premergători celui de al Doilea Război Mondial (1938-1939) și au o importanță aparte. Rapoartele din acei ani, întocmite de agenții români de pe teritoriul Ungariei, pun în evidență acțiunile secrete pe care le-a derulat Ungaria în 1938 în vederea dezmembrării Cehoslovaciei și a anexării Rusiei Subcarpatice de la acest stat. Prin aceste rapoarte, conducerea României de atunci era informată că este posibil în orice moment ca Ungaria să procedeze în același fel și față de România, lucru care de altfel s-a și întâmplat, în înlănțuirea de evenimente care au culminat cu Dictatul de la Viena împotriva României din 30 august 1940.

 

Despre aceste două cărți, precum și despre cartea referitoare la Globalism ca formă de colonialism au vorbit: Igor Iniushkin, Ministru-consilier la Ambasada Federației Ruse de la București, prof. univ. dr. Adrian Severin, fost ministru de Externe al României, prof. univ. dr. Silviu Sofronie, consul onorific al Republicii Moldova în România și traducătoarea Anna Dinuț. Evenimentul a fost moderat de către conf. univ. dr. Iulia Timofte de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. În final, soliști ai tarafului Rutenilor din Sighet au interpretat cântece din folclorul rutenilor Subcarpatici.

 

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: