Auto-Actualizarea. Drumul spre Împlinire.

de Alexandru PLEŞEA

Cauți pe google, citești o carte, citești ziare, intri pe Social Media, te uiți la YouTube sau pe Netflix, cauți pe site-urile de unde îți iei informațiile – toate sunt o hrană pentru omul naiv și îndărătnic care crede că acestea îl fac să se schimbe cum dorește.

Singura condiție în care acestea îi pot servi este Verificarea Practică la ceva ce tocmai a aflat din ele.

Schimbarea în om vine când dorința lui de auto-actualizare este experențială. Adică față în față cu situația. Cele mai puternice învățături sunt doar în aceste condiții de experiențe directe, virale, când simți puterea evenimentului sau a omului din fața ta.

Youtube, Netflix , Facebook etc. și alte surse de informații la îndemână sunt utile în măsura măririi capacitații de informație din capul tău. Adunând toate acestea, vei lua premiul de știutor, fără verificare și experiența a mii de lucruri și concepte.

Pentru a evita într-un mod autentic să rănesc pe cel care are peste mia de cărți citite sau care a umblat în toate cotloanele filmelor din Youtube, voi spune că un astfel de om este prins în capcana speculațiilor și prognozei pe care le poate emite cu superba lui stare certă că așa ESTE sau Așa VA FI.

Un astfel de om, nu doar că rămâne în urmă, dar își prinde mâinile, ca Isus în cuie, de o podoabă informațională pe care nu o vede, pentru că aceasta nu are formă și omul nu știe chinul prin care va trece că nu a verificat-o. IN – este NU. Incapabil – nu e capabil. Informație – nu are formă.

Procesul de auto-actualizare la om este strâns legat de dorința omului să iasă din tiparul vieții obișnuite și să verifice prin propriile sale legi tot ce știe sau are.

Un astfel de om, își va mări doza de auto-actualizare și o va face constantă.

Dorința de a fi azi mai actualizat decât ieri și mâine mai mult decât astăzi apare la om când el începe să își pună astfel întrebări:

 1. ce este viața,
 2. ce rol are viața,
 3. cine este Dumnezeu,
 4. cine ne conduce,
 5. de ce sunt în acest loc,
 6. ce scop am aici,
 7. cu ce meserie pot contribui,
 8. ce sens are să sufăr,
 9. ce este fericirea și de ce nu durează
 10. ale cui sunt gândurile sau stările mele?

Acestea, cât și alte întrebări care nu au răspuns pentru el, îl fac pe om să caute, să întrebe, să cunoască și să înțeleagă încât să știe TOT ce vrea să știe.

Un om care va sta la butoane, sperând să afle din fața unui PC sau a unei cărți aceste lucruri, se va amăgi. Pe când un om care iese și rupe bunul simț cu care a fost educat: să nu deranjeze pe celălalt, se va trezi cu răspunsuri care încep să aibă sens pentru viața lui.

Atunci când un astfel de om strânge răspunsuri și le pune unul lângă altul, sensul vieții sale începe să prindă contur până acolo unde omul menține interesul acestor întrebări existențiale.

Pe placul celui leneș va fi întotdeauna să fure ce știe altul, iar pe placul celui smerit să facă ce face altul, prin verificare, încât să se ajute amândoi.

Atitudinea omului în care auto-actualizarea este constantă, este drumul său spre împlinire sau bucurie și iubire de viață.

Cu dragoste și respect, a fost un privilegiu să-ți scriu aceste lucruri.

Alexandru Pleșea

Rămâi cu bine!

 

 

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA

One Response to Auto-Actualizarea. Drumul spre Împlinire.

 1. Dr.Mirel Giurgiu-Georg spune:

  Domnule Plesea inteleg ca Dumneavoastra doriti sa trageti un semnal de alarma care ne atentioneaza asupra credintei ca prin informatia internet am fi atotstiutori…Desigur ca nu suntem -in acelasi timp experienta la care va referiti -faptul de a verifica orice informatie -este de asemenea ceva care ne depaseste -posibilitatile
  simturilor noastre fiind eextrem de limitate …Unele lucruri le vom putea verifica ,altele nu…Dar important este sa avem o masura de judecare a evenimentelor ,un criteriu sanatos -sa incercam dupa puteri oneste sa raspundem la intrebari cum sunt unele din cele ce le-ati mentionat mai sus..Ce sens are existenta noastra pe pamant …?Aristotel .Pascal Heidegger si alti mari ganditori au raspuns la aceasta intrebare si nu avem de ce sa nu-.i credem ..Omul isi justifica existenta pamanteasca prin dorinta lui continua de a invata ,de a cauta sa inteleaga ce se intampla in jur si cu el insusi ..Desigur ca suntem bine sfatuiti de Sokrates sa ne cunoastem pe noi insine-Gnothi se authon…Descartes ne invata sa cugetam -Cogito ergo sum …Epikur ne invata sa ne bucuram de viata incluzand invatatul ,jocul ,lucrul si bucuria de-a trai in cotidianul pe care-l traim..Etc…
  Toate acestea si altele cred eu ca trebuie filtrate prin propria noastra constiinta -cantarite bine pentru ca apoi sa putem spune ca avem ceva de ispravit pe Terra -nu am aparut nici intamplator nici degeaba sub lumina Soarelui .Daca doriti sa continuam dialogull filosofic va rog sa-mi scrieti pe adresa de mail :antisthene777@yahoo.fr
  Sa veti aprte d eSanatate si mult Bine -Dr. Mirel Giurgiu -Georg

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: