Gânduri de bibliotecar pensionar

de Maria GÂRBE

Fiecărui secol, biblioteca sa – așa scriam anul trecut, pe vremea asta, un articol publicat în e-Bibliotheca septentrionalis, dar și în cotidianul „Graiul Maramureșului”. Pentru că, dacă-i primăvară, la 23 aprilie este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, decretată de UNESCO din 1995, sărbătoare preluată și de țara noastră, iar din anul 2005 în România s-a instituit, tot pentru această dată, și Ziua bibliotecarului.

Parcurgem vremuri adaptabile între biblioteca tradițională și biblioteca virtuală. Bibliotecile publice și-au câștigat în ultimii ani un binemeritat LOC DE ONOARE în cetate, scrie dr. Teodor Ardelean în prefața albumului acestei instituții[1]. Iată cum încercam să prezint, pe scurt, în 2019 activitatea Biblioteci Județene „Petre Dulfu” Baia Mare: are Secția pentru copii (cu Sala „Mircea Pop”, Ludoteca, suprafață destinată expozițiilor), Împrumut pentru adulți, Sala de lectură carte, Sala de lectură periodice, Centrul de Cercetare și Documentare Baia Mare al Academiei Române, Secția Britannica şi American Corner, Colecții speciale, Salonul artelor, Cabinetul de medalistică, Secția multiculturală, Sala multimedia, Bibliografic, Brevetotecă, Filiale de cartier în Baia Mare, Filiale peste granițe. Mai adăugăm activitatea editorială, programele culturale, Împrumutul interbibliotecar, editarea revistelor „Familia română”, revistă trimestrială de cultură și credință românească, „Bibliotheca septentrionalis”, publicaţie semestrială cu un supliment pentru cititorii elevi: „Fascinația lecturii”

Biblioteca Judeteana PETRE DULFU Baia Mare

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Determinați de condițiile acestei primăveri, bibliotecarii băimăreni își mai adaugă o activitate nouă – acordarea de informații telefonice sau prin e-mail (bjpd.referinte@gamil.com), informații care au legătură cu specificul activității cu cartea, inclusiv bibliografii la cerere din resursele bibliotecii, sau scanări de materiale din cărți sau publicații seriale (comunicat dat la 6 aprilie 2020, informație disponibilă pentru amănunte în https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com[2].

Îmi amintesc de anii când, bibliotecară fiind, se întrerupea furnizarea energiei electrice, adică se lua curentul, și doar unii aveau acumulatorul de la mașină care să-i ajute la iluminatul casei. Regret că n-am întocmit un caiet cu motivațiile care însoțeau uneori cererile de lectură. Mi-e frică de întuneric, mi-a zis o doamnă între două vârste, vă rog să-mi dați o carte care să mă ajute să trec cu bine serile. Vă rog o carte care să-mi îmbunătățească relația cu apropiații mei, mi-a zis alta. Erau vremuri când bibliotecarii foloseau „registrul de reținere a cărților” (prin 1961-1962)[3] (sau liste de așteptare, cum le-am numit mai târziu) pentru titlurile foarte solicitate. Și nu întotdeauna se foloseau metode complicate de invitație la lectură. Exemplificăm cu o consemnare din presa anilor 1971: Știu o vitrină în Baia Mare. O vitrină modestă… Din zori și până seara vitrina are privitori… De doi ani de zile prin vitrina despre care vă scriu, colectivul de muncă al bibliotecii ne atrage sistematic atenția asupra unor evenimente. Vitrina nu ne aduce aminte doar de o aniversare ori comemorare ci prezintă totodată titlurile existente în bibliotecă referitoare la eveniment… O invitație de a intra cât mai des în lumea cărților[4]. Să știți că am întâlnit și dependenți de lectură. Altă dată, o elevă de liceu dorea să urmeze facultatea de feng shui și nu găsea documentația necesară, era după anii 1990 și nu știa dacă-i artă, dacă-i știință. Sau, îmi amintesc de poetul Ioan Bran, născut la 1 iulie 1942 – decedat la 27 mai 1988, deci la vârsta de 46 de ani. La 23 de ani a avut un accident, iar pe următorii 23 i-a trăit imobilizat la pat. O singură dată l-au scos prietenii în curte, cu patul, desigur. Scriitorii sătmăreni, dar nu numai, oamenii de cultură îi duceau cărți de citit, hârtie de scris și altele. Poetul sătmărean Ion Vădan şi-a amintit peste ani cu ce metafore l-a primit o dată Bran: nu te-am văzut de 3 crengi şi 10 frunze. Adică?!: în apropierea geamului (lângă care se afla Bran cu patul) ajungea creanga unui copac pe care crescuseră – de la cealaltă vizită – 3 mlădiţe şi 10 frunze. Englezul ar zice no comment, Napoleon Bonaparte a rostit acum 200 de ani Ce bine ar fi dacă și viața ar avea termen de garanție. Alții spun că noi (am putea să) contribuim și la calitate și la termen.

Revenind la timpul prezent, ne aflam în primele zile de bâjbâială la „lansarea” și la noi în țară a musafirului nepoftit Covid-19. Nu știam, dar mai ales nu ne puteam închipui ce ne așteaptă. Mă sună o prietenă de aceeași vârstă cu mine și, pe un ton glumeț, îmi zice: ha, ha, ha, tu vei sta în casă, iar eu voi ieși la plimbare cu câinele, pentru că noi vom avea voie. Îi răspund cu viteza luminii – și eu am animal de companie, animalul meu de companie este… cartea (și… un porumbel voiam să mai zic, dar m-am oprit, era inutil). Am realizat că acest semper fidelis nu-mi motivează ieșirea din casă (în ziua respectivă se pregătea ordonanța referitoare la „statul în casă”), iar biblioteca județeană era deja închisă pentru cititori.

În anul 1931, indianul Ranganathan a elaborat cele cinci legi ale biblioteconomiei. Cea de-a cincea sună astfel: Biblioteca este un organism în creştere. Iar versiunea modernă a acestor legi, cea din 1995, este astfel formulată: Onoraţi trecutul, însă creaţi viitorul.

Eu mai pot să adaug: o lectură bună poate fi de ajutor în multe situații din oricare vremuri.

[1] Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, album, redactor: Laura Temian, Baia Mare, Editura Proema, 2005.

[2] https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2020/04/06/biblioteca-judeteana-petre-dulfu-baia-mare-3/#more-39098

[3] Laura Temian, Biblioteca publică băimăreană: (1950-2000): contribuții bibliografice și documentare, Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 2016, p. 57.

[4] Ib., p. 102.

Baia Mare, 9 aprilie 2020

One Response to Gânduri de bibliotecar pensionar

  1. Ileana Tuns spune:

    Frumos articol, actual in trecut, prezent si viitor!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: