ANTOLOGIE 1001 CUGETĂRI

de Vasile BELE

ANTOLOGIE 1001 CUGETĂRI, Vol. X, apărută la Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2016, ISBN 978-606-8781-01-3, pag. 408, autori OLIPMPIA MUREȘAN și pr. ILIE BUCUR, cu o prefață de carte, semnată de preot iconom stavrofor Pop Valer Nicolae, Parohia Ortodoxă Română Mânău, oraș Ulmeni – Maramureș.

„În ultimele secole omenirea a tipărit și alte multe manuale de înțelepciune. Dintre acestea fac parte aceste minunate volume îngrijite de părintele protopop Ilie Bucur și de colaboratorii dânsului, în cazul acestui volum doamna profesor Olimpia MUREȘAN din Ulmeni-Maramureș și le doresc colaborare fructuoasă în continuare pentru scoaterea la lumina zilei a cât mai multor nestemate ale gândirii internaționale și naționale. Sunt manuale autorizate, întocmite de personal calificat pe care le recomand tuturor filocaliștilor care își știu rolul și rostul lor pe pământ, și care sunt doritori de bine și de frumos via înțelepciunea lui Dumnezeu”, pag. 7, afirmă prefațatorul în cuvântul său.

Ce mi-a plăcut și mai mult, este faptul că fiecare autor are un cuvânt al său, din care aflăm „cum și de ce această carte?” „Cartea reprezintă o formă memorialistică adecvată realităților noastre istorice; selecția «picurilor de înțelepciune» s-a făcut după criterii bine stabilite, aducând în prim-plan EVENIMENTELE ACTUALE din țara noastră cu bune și cu rele și părerea oamenilor de valoare despre ideile abordate; cartea are aspectul unei 《CRONICI DE CARTE》luând în vizor alegerile parlamentare, lupta ungurilor minoritari de-a dezbina pe români și a face o regiune autonomă în chiar inima Transilvaniei și a țării; alături de lașitatea unor guvernanți care se prefac că nu știu și nu văd nimic, cu gândul doar la susținerea udemeriștilor pe timpul alegerilor”, pag. 9, ne mărturisește încărcată de patriotismul și simț civic, doamna Olimpia Mureșan.

„De ce oare aceste cugetări? Poate pentru faptul că omul, după spusele unui gânditor creștin, l-a pus pe Dumnezeu la colț sau mai regretabil l-a pus pe planul al doilea, fără să se gândească că omul nu a creat nimic pe acest pământ, el este doar beneficiarul și administratorul darurilor divine, nicidecum proprietarul lor; Adevăratul proprietar este Dumnezeu Creatorul a tot ce există în ceruri, pe pământ și pe ape”, pag. 12, afirmă coautorul, pr. Ilie Bucur, continuându-se, argumentul acestei apariții editoriale de excepție. Citesc și nu mă satur de citit, atât pot spune pentru început! Îmi place cum este elaborat volumul și apreciez munca autorilor, „de Sisif!”, pe durata a trei ani – muncă, cercetare, studiu, arhivare, așezare în pagină… pe bună dreptate, zice autorul „Aceste cărți de cugetări, în care sunt înfrățite sute de gândiri pozitive, sunt de fapt niște adevărate spitale unde se administrează medicamente trupești și sufletești. Ar putea fi predate în școlile lumii, pentru că autorii lor sunt din toată lumea și din totdeauna. Iată de ce o putere de sus mă îndeamnă la această muncă de Sisif, care în loc să mă obosească, îmi dă satisfacții deosebite știind că din trecutul mai puțin sau mai mult îndepărtat pot să aduc în casa sufletelor frățiilor voastre atâtea lucruri minunate și pozitive”. Oare ar mai fi ceva de rostit după toate acestea? Nu! Nu-și vor mai găsi prețiozitate. Un volum încărcat de iubire și spiritualitate, care ar trebui să fie în fiecare casă, iar atunci când te înrobesc necazuri și greutăți, vii la el, deschizi oriunde și citești, pentru a te umple de putere, pentru a-ți lua „doza de medicament!”. Felicit autorii, pentru munca depusă dar se poate vedea că și rezultatul este pe măsură… gata! De-aici, tăcere și… lectură! Doamne ajută să fie bine…

Chiuzbaia, 2 iulie 2020

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: