Proiectul Code Kids în Maramureș

Respectându-și menirea sa de bază, aceea de a fi la dispoziția comunității prin serviciile și programele oferite, venind în întâmpinarea nevoii de informare, educare și recreere, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a devenit partener la proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, implementat de Fundația Progress România în parteneriat cu Simplon România și finanțat de Fundația Româno-Americană.

Prin acest proiect se oferă posibilitatea copiilor din mediul rural și urban mic să-și dezvolte competențele digitale, de robotică și în general de STEM[1]precum și să se implice activ în viața comunității. Demarat ca un proiect pilot în anul 2017, când a fost lansat în biblioteci publice din 7 județe din România și s-au înființat 29 cluburi de programare, în prezent acesta a devenit o certitudine, fiind deja o inițiativă națională care se bucură de succes, cu un număr de 22 de județe implicate și 112 cluburi de coding înființate în România și Republica Moldova.

„Prin activitățile de formare și atelierele organizate în cadrul proiectului este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii din mediul rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie”, a menționat dl. Ovidiu Ana, manager de proiect Code Kids România, la prima întâlnire virtuală cu echipa din județul nostru.

Alături de Oana Țânțar și Ioana Robu de la Simplon România, bibliotecarii responsabili de cluburi au fost familiarizați cu proiectul Code Kids și cu pașii de urmat în crearea și gestionarea cluburilor în două sesiuni virtuale de informare și suport pentru implementarea proiectului la nivelul județului Maramureș.

În calitate de partener, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a facilitat crearea în județul nostru a șase cluburi de Coding, în cadrul bibliotecii orășenești Ulmeni, la bibliotecile comunale din Budești, Copalnic Mănăștur și Rona de Sus, în cadrul Filialei Firiza a Bibliotecii Județene precum și la sediul central al bibliotecii.

Deși activitățile acestor cluburi erau programate ca întâlniri fizice ale membrilor la bibliotecă, în urma deciziei de distanțare socială impusă de autorități, întâlnirile programate se desfășoară online, copiii fiind deja familiarizați cu acest tip de întâlniri.

Separat, dar împreună în mediul online, cele 6 cluburi au demarat primele activități de la cele de creare a elementelor definitorii ale cluburilor: nume, logo, afiș, stabilire a întâlnirilor săptămânale la pași înceți înspre codare.

Copiii maramureșeni, cu vârste cuprinse între 10-14 ani, s-au arătat încântați să facă parte din marea familie CODE Kids și mai ales să stăpânească noile tehnologii. Pentru ei acest proiect înseamnă provocări, oportunități, creativitate, distracție, seriozitate, muncă în echipă, leadership, abilități și caracteristici ale cetățeanului activ al viitorului. Programarea va deveni o competență obișnuită și necesară, alături de scris, citit și socotit.

„Astăzi, 3 mai, noi ne-am întâlnit pe Zoom, o aplicație pe care aproape toți copiii o folosesc, ca să ne cunoaștem mai bine colegii din Clubul Code Kids Baia Mare. A fost o plăcere și unii dintre noi ne-am recunoscut prieteni, foști colegi de grădiniță sau școală. Eu m-am simțit bine și chiar cred că acest proiect o sa fie un succes. Clubul, în care noi o să învățăm programare și din care fac parte, este format din 8 copii, 2 ambasadori si 2 bibliotecari. Noi momentan lucrăm pe platforma Code.org și mai departe o să folosim Scratch, Canva, Prezi etc. Aștept cu nerăbdare întâlnirile viitoare”. – Dragoș Ungurean, ambasador Club Code Kids Baia Mare.

„Astăzi, 8 aprilie, împreună cu membrii clubului Cavalerii IT-iști m-am simțit minunat. Împreună, ca o echipă, am ajutat toți copiii, fie să-și creeze un cont, fie să corecteze eventualele erori la cel deja creat și ne-am ales numele clubului într-un mod democratic, prin vot. La fel de mult mi-a plăcut și finalul întâlnirii când am spus câteva glume de care ne-am amuzat cu toții.” – Tudor Gogotă, ambasador Club Code Kids Cavalerii IT-iști, Baia Mare.

„Nu e ușor să fii ambasador, mai ales acum că nu ne putem întâlni față în față cu membrii clubului de programare R8BOTIX Firiza. Dar am găsit repede soluția și ne întâlnim pe Zoom pentru a rezolva împreună task-urile. Noi ne inițiem de pe acum în meseriile viitorului. Meseriile din viitor sigur vor implica calculatorul și programarea.” – Maya Hochia, ambasador Club Code Kids R8BOTIX, Firiza.

„Eu, Tudor, împreună cu alți patru copii facem parte din Clubul de programare IT-iștii Cosăului. Consider ca este un grup de copii isteți și pricepuți, iar împreună vom învăța multe. Acest club ne va ajuta să ne dezvoltăm și să devenim mai buni la programare. Programarea va fi foarte importantă în viitor.” – Tudor Țiplea, ambasador Club Code Kids IT-iștii Cosăului, Budești.

[1] STEM – acronim pentru cuvintele din lb. eng. Science, Techology, Engeneering, Mathematics, tradus în limba română prin ȘTIM – curriculum bazat pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite: Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică.

Sursa: https://www.facebook.com/notes/biblioteca-jude%C5%A3ean%C4%83-petre-dulfu-baia-mare/proiectul-code-kids-%C3%AEn-maramure%C8%99/3119721268094465/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: