ÎNSEMNĂRI LITERARE – apariție editorială în plină perioadă de pandemie…

de Vasile BELE

REVISTA FREAMĂT – aparține Cenaclului Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureș, an VI, nr. 14/2020, ISSN 2458-0154, cu o grafică de Victoriana OROS, ni se „deschide”, cu un eseu – METAFORA ȘI MODESTIA, semnat de prof. Carmena BĂINȚAN, din care voi reda un fragment: „Poate scriitorul de romane, are nevoie de metafore și comparații, crezând că astfel se va face mai bine înțeles, sau de ce nu, pentru a se abandona pe sine într-o explicație, uneori ambiguă. Poeții, mai ales, caută aceste metafore pentru a-și personaliza și perfecta arta scrisului, pentru depășirea de sine și ieșirea din anumite tipare. … Totuși, metaforele dau anumită greutate poeziei detașând-o de poezia facilă, pe care orice cititor o înțelege”, pag. 3, urmat de câteva poeme și o proză scurtă – UN AUGUST TRIST.

Ștefan MITROI, ne surprinde, extrem de plăcut, cu un grupaj de versuri, iar Milian OROS (redactor-șef), se prezintă cu NOTE DE LECTURĂ – CĂLĂTOR PRIN POEZIA Carmenei Felicia BĂINȚAN, o recenzie a volumului TE IUBESC, DAR NU RĂMÂN CU TINE, autor Alina Narcisa CRISTIAN, care: „… are puterea să încânte sufletul cititorului prin acea sinceritate debordantă caracteristică doar sufletelor puternice, pentru care iubirea este un mijloc de șlefuire spirituală”, pag. 13-14, dar și un „reportaj” – PRIN OCHII DE COPIL, autor Aurelia OANCĂ (redactor poezie). Tot Aurelia OANCĂ, ne surprinde în paginile următoare cu poemele: ARMONIE, SUNT IUBIRI, SE SCALDĂ ÎNSERAREA, VALURI DE CULOARE și LÂNGĂ TINE, din care voi reda strofa întâi:

„Căldura dragostei topește gheața,
Ce s-a format din doruri și regrete,
Fii iar un soare care-mi dă viața
Și îmi va pune aripi de egrete”, pag. 21.

Petronela APOPEI, continuă seria poemelor, cu: EMINESCU, LIMBA ROMÂNĂ, ISTORIE, UNIRE și, câteva „fragmente”, din „FIORI…”. Poetul Iacob ONIGA, nu face rabat de la poeziile de înaltă calitate, cu care ne-a obișnuit. Întâi rostește ULTIMA RUGĂCIUNE, apoi ne arată de ce PLÂNGE IARNA? În final ne mărturisește că NU VREAU… nici „… să mai scriu de toamnă”, nici „… pe frunze”, nici „… de flori”, nici „… de brumă”, nici „… de soare”. Nici chiar „… de muze” nu mai vrea să mai scrie!

Ioan Romeo ROȘIIANU ne dăruiește un grupaj de versuri, din „obișnuitele” Dumisale „scrisori”. Aici avem SCRISOARE DESPRE VISUL UCIS ȘI CELE RĂMASE ÎN URMĂ, dar și SCRISOARE DESPRE-O IUBIRE DINTR-O VIAȚĂ ANTERIOARĂ.

Gelu DRAGOȘ – redactor proză – vine cu un grupaj de poeme, dar și cu un eseu – Alina Narcisa CRISTIAN, ne propune „CEASURI ÎNTOARSE DE VREMI, CE ÎNVÂRT 《ROATA VIEȚII》, găsind o asemănare între poetă și „… poeziile lui Ion Pilat, atât prin formă, cât și prin cultul ei pentru metaforă, sentimentul elegiac ce-i crește lirismul și introspecțiune”, pag. 34.

Mai semnează în acest număr – Nicolae ȘERBAN (poezii), Nicolae VĂLĂREANU SÂRBU (poezii), Alina Narcisa CRISTIAN (poezii), BORCUTI (poezii), Mărioara VIȘAN (poezii), Mihaela CD (poezii), subsemnatul, Vasile BELE (poezii), Mihai EPLI (poezii), Maria BERCIU (epigrame), Toma G. ROCNEANU (catrene, epigrame), iar scriitorul Marian ILEA, ne prezintă o recenzie la volumul ADIACENTE, ce aparține poetei Maria BERCIU. Manuela PINTEA, face o recenzie a romanului FEMEIA DIN VIS. ÎNTOARCEREA ÎN TIMP, scris de prozatorul Milian OROS, intitulată VISUL CA POSIBILITATE A NEMĂRGINIRII. Tot despre Milian OROS și romanul FEMEIA DIN VIS. ÎNTOARCEREA ÎN TIMP, vorbește, printr-o notă de lectură, scriitoarea Olimpia MUREȘAN. Observ o atenție deosebită acordată prozatorului Milian OROS, dar și romanului amintit supra. O dovedește inclusiv recenzia lui Viorel POP, numită O MODESTĂ ȘI SINCERĂ PĂRERE, referitor la romanul FEMEIA DIN VIS. ÎNTOARCEREA ÎN TIMP, autor M. OROS.

Un număr al revistei extrem de frumos îngrijit, cu articole autentice și obiective, cu poezii autentice și valoroase, cu o grafică minunată – oameni, locuri, istorie, tradiție, fapte. Recomand acest număr spre lectură… aveți doar de câștigat! Felicitări colectivului de redacție! FELICITĂRI TUTUROR celor care sunt prezenți în revistă – cu poezie, eseuri, catrene, epigrame sau recenzii, repet, un număr valoros și prețios. Mă bucur că printre cei care scriu în acest număr am fost selectat și eu. Iată cum, prin acești oameni minunați, „epidemia nu a fost așa de greu de dus!”. Apreciere, prețuire și respect profund… o dovadă în plus că această revistă nu este doar un FREAMĂT, ci și o FRÂNTURĂ sau o FĂRÂMĂ din sufletele celor care „au pus umărul și și-au lăsat inima”, să rostească adevăruri literare de excepție…

Chiuzbaia, 1 august 2020 (V.B.)

 

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: