Pandemia coronavirusului. Totul este în regulă…?!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Puterea își pierde total noblețea dacă se desparte de libertate;
iar libertatea e condamnată la moarte
atunci când renunță la putere
(Principele Niccolò Machiavelli)

 

Răspunsul la întrebarea de mai sus ar fi simplu: ne aflăm într-o stare de necunoaștere și dezordine comunicațională.

DE CE?

Sunt argumente din plin. Exemplificăm doar câteva. Autoritățile publice, în special specialiști în epidemiologie au comunicat în spațiul public că s-au manifestat lacune, greșeli și erori în testarea, prelucrarea și interpretarea prezenței virusului în corpul uman (funcționarea unor laboratoare de analize neacreditate și personal medical nespecializat să lucreze în laboratoare, teste „fals-negative”, „fals-pozitive”, „covid mort”, „covid viu”, inexistența unei legături între teste și tratament etc.), toate aceasta în condițiile în care nu s-au efectuat autopsii asupra corpurilor persoanelor decedate pentru a se obține informații suplimentare și științifice privind adevărata cauză a morții.

Tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți de răspunsurile incomplete și superficiale, indiferent de sursa lor, și speră la un răspuns științific final.

Desigur, oamenii de știință nu pot cunoaște adevărul dincolo de ceea ce au observat, cercetat și concluzionat despre pandemie. Orice altceva este o poveste, o filozofie la care, se pare, se pricepe toată lumea.

Pandemia ne-a zguduit din temelii. Ea a pus stăpânire pe viața și acțiunea oamenilor din România și din întreaga lume. Întreaga omenire se teme de moarte din cauza Covid-19, întrucât nu există un tratament medical sigur pentru prevenirea și recuperarea celor bolnavi.

Noi românii am fost și suntem de câteva luni bune ale anului 2020, inițial, în stare de urgență, ulterior în stare de alertă.

Autoritățile au stabilit reguli de prevenire și combatere a pandemiei, comunică intens respectarea legilor adoptate și în special recomandă punctual purtarea măștii, igienă personală și distanțare fizică împotriva răspândirii Covid-19.

Astăzi, toată lumea simte disconfortul pandemiei, se teme de izolare și carantinare, iar majoritatea cetățenilor sunt nedumeriți cu privire la existența virusului și a altor factor patogeni din contextul ambiental și public.

În tandem, autoritățile publice centrale și locale, specialiști în epidemiologie și formatori de opinie își mențin poziția dominantă în ce privește prezența valului doi al infecției de coronavirus, replicat într-o forma mai periculoasă și resping categoric orice opinie sau poziție contrară celei oficiale.

Hipermediatizarea prin mass-media a creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire și a efectelor negative ale virusului a condus la acțiuni ostile și de protest individual sau colectiv, în țară și în străinătate.

Desigur, respectarea unor măsuri strict personale de protecție față de toți factorii patogeni din mediul înconjurător sunt binevenite pentru coexistența noastră și a întregii umanități.

Poate fi cunoscut adevărul despre pandemie?!

Toți comunicatorii sunt convinși că au dreptate, în fapt, dreptatea lor este subiectivă.

Fiecare, în felul său, pretinde că deține informații științifice despre pandemia Covid-19. În realitate, informațiile și cunoștințele noastre actuale au creat în mintea noastră o ceață densă și multe confuzii.

Totuși, una este să dezinformezi și să manipulezi la nivel oficial din neștiința, și nu am spune cu rea voință, și alta este să simți, să trăiești și să exprimi propria părere sau experiența personală în cazurile diagnosticate de Covid-19.

Credem că toți trăiesc în lumi diferite iar propaganda publicitară despre pandemie, hipermediatizată a făcut mai mult rău decât bine.

A anula într-un timp relativ scurt modul de gândire și acțiune al omului, apelând la frica ancestrală este ceva ieșit din comun, irelevant pe termen lung și toxic pentru o situație de moment.

„Piureul” pandemic este tot una cu „vulgarizarea” existenței divin-umane care în nici un caz nu ar trebui să facă obiectul unor interese obscure sau al luptei politice în alegerile locale și parlamentare din acest an 2020.

Incompetența și ignoranța oficialilor, dar și a unora dintre noi, sunt surori gemene care au un numitor comun: NEȘTIINȚA care „a cucerit” și „a paralizat” mulți oameni și pe o durată nedefinită.

Mediatizarea contradictorie a acestui virus a erodat și demonitizat credința, demnitatea și încrederea oamenilor, a încercat să scoată din memoria colectivă și individuală curajul de a lupta împotriva unor inamici vizibili și invizibili.

Suntem învinși?!

Nu este nimeni învins și nu este victoria nimănui, indiferent de opiniile și abordările despre pandemie la nivel național și internațional.

Oricum, credibilitatea și încrederea în autorități s-au prăbușit, chiar dacă, unii lideri și așa-zișii specialiști în epidemiologie, în ignoranța și incompetența lor, pretind să primească ascultare și supușenie. Aceasta pretenție este o „infracțiune” împotriva naturii universului, nepedepsită de nicio lege pământească.

La ora actuală, viața publică și privată, atât la noi cât și în întreaga lume, este o adevărată „salamandră”.

La vremea sa, Charles Darwin, a afirmat: „preferăm să ne plecăm, în loc să plecăm”.

Oamenii de valoare și înțelepții ar trebui să se ridice precum jeturile unei fântâni arteziene pentru a ne arata care sunt direcțiile unei vieți pașnice și sigure a omenirii.

Atenție!

Achiesăm la înțelepciunea lui Machiavelli: avem succes dacă suntem liberi, uniți și puternici în cunoaștere!

Sibiu, 4 august 2020

One Response to Pandemia coronavirusului. Totul este în regulă…?!

  1. Insusi Luci spune:

    Suntem bine. Trăim cele mai liniștite vremuri. Alții au trecut prin război si foamete. E interesant cum lumea vestica nu a ajutat China cu nimic când a apărut virusul. Probabil zâmbeau cu un aer de superioritate. Apoi a ajuns in Italia. A trebuit sa treacă niște timp ca Italia sa primească ajutor. America cumpara medicamente in avans, pentru ca banul dictează. E fiecare pentru el.
    Suntem bine…

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: