In memoriam MARIA APOSTOL

Maria Apostol – n. 11 august 1954, comuna Runcu, Gorj – d. 5 septembrie 1993.

A debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu.

Până la 14 ani a obținut numai locul întâi la toate concursurile ținute în județ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obținut locul întâi pe țară din 600 de concurenți.

În anul 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peștișani, într-o emisiune televizată în direct și moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria Apostol a obținut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincție națională acordată unui tânăr artist.

Din toamna anului 1973 și până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din București, avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălășoiu.

Repertoriul Mariei Apostol conține peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică, fiind una dintre cele mai apreciate cântărețe a folclorului gorjean, comparată mereu cu Maria Lătărețu.

Maria Apostol a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria și Bulgaria.

În centrul Comunei Runcu, vis-a-vis de Căminul cultural din localitate, se găsește Casa Memorială „Maria Apostol”. Ridicată în cinstea marii soliste de muzică populară, clădirea adăpostește lucruri personale, obiecte tradiționale din zona Gorjului, dar și trofeul câștigat de aceasta la concursul „Floarea din grădină”.

Ne-a părăsit la numai 39 de ani (5 septembrie 1993), muzica populară românească suferind o grea pierdere, fiind socotită de către specialiști o demnă urmașă a altor două celebre gorjence, Maria Lătărețu și Filofteia Lăcătușu.

Dumnezeu să o odihnească!

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Apostol

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: