POEME SCĂLDATE-N LACRIMI ȘI-N AMAR…

Gelu Dragos

Gelu Dragoș

de Gelu DRAGOŞ

Provenind din aceeaşi generaţie, Vasile Bele fiind totuşi mai tânăr cu trei ani decât mine, poetul, starostele şi jandarmul Vasile Bele se află, dacă numărătoarea mea este bună, la cel de-al nouăsprezecelea volum (aici incluzând şi volumele colective sau de altă factură decât poezia) numit sugestiv „Aştept… iubirea”.

Pentru poetul născut în Chiuzbaia, o zonă mirifică care păstrează tradiţiile locului şi datorită acestui neobosit culegător de folclor, păstrător de tradiţii, Iubirea este: „gând ascuns printre stele/ alteori căldura razelor de soare”; „împlinire și magie/ alteori cuvinte care dor”; „… secunde ce dor/ alteori șoapte de-amor”; „gest cugetat/ alteori osândă sau păcat”; „… buze sărutate/ alteori doar nopți visate și vorbe aruncate”; „floare de crin/ alteori amar din pelin”; „zâmbet și visare/ alteori ploaie și uitare” şi totuşi pentru poet, ca o concluzie, Iubirea este: „sentimente-ngropate/ alteori amintiri uitate”.

Vasile Bele

Vasile Bele

Poemele lui Vasile Bele din acest nou volum sunt creaţii lirice meditative, melodioase, în care poetul nu ezită să-şi „dezvelească” sufletul şi să ne facă părtaşi la bucuriile, temerile, împlinirile şi eşecurile cotidiene, mai mari sau mici şi în primul rând la iubirile lui. Am remarcat titlurile date celor 84 de poezii, din care vă atrag atenţia cu următoarele: „Toamna rece îmi destramă iubirea”; „Epilog… la aşteptare…”; „Trupul mi-e sec…”; „Suntem un unul singur…”; „Trecutelor iubiri…”; „Vântul care poartă promisiuni…”; „A trece râul uitării – Lethe…”; „Cascada din mine a inundat…”; „Curcubeul nu-și va schimba culoarea (I)…”; „La răscruce de drum întotdeauna stă iubirea”, „A vrea să uit de mine…”.

Din lecturarea titlurilor expuse de mine o să credeţi că poetul abordează doar această temă – Iubirea. Nicidecum. În unele poeme vorbeşte cu drag şi dor despre bunici, despre străbuni şi casa părintească, despre familie, despre tentaţiile lumii materiale în care trăim, despre facerea lumii şi unele personaje biblice.

Exprimarea directă a gândurilor, ideilor şi sentimentelor, realizată prin confesiune, subiectivitate, prin prezenţa nemijlocită a Eului, mă face să cred că Vasile Bele scrie o poezie a momentului, a prezentului şi are în centrul ei viaţa oamenilor dragi şi cu care intră în contact.

De remarcat şi aşezarea (cronologia) poemelor în pagină, în funcţie de tema şi motivele abordate, trecerea de la unul la altul se face cu uşurinţă şi plăcere (nu abrupt) de către cititor. Din păcate, se observă în unele poeme – versuri „de umplutură”, în care versificaţia suferă, care mai puteau fi lucrate, cizelate, înainte de a vedea lumina tiparului.

Dar poate că acest lucru se compensează cu energia, optimismul şi pozitivismul pe care o degajă poezia lui Vasile Bele. Mesajul în fiecare poezie este puternic, pătrunde la suflet. Şi aşa cum spunea în volumul „Numai 50 de poeme dintr-un manuscris”: „Cred într-o lume mai bună. Cred că mesajul cărţii va fi înţeles aşa cum l-am transmis.

Cât despre păreri – există şi pro şi contra, şi personale şi mai puţin personale – sunt pregătit să le primesc şi să le duc şi pe cele bune şi pe cele rele”. Eu cred, cu acest nou volum „Aştept… iubirea”, că părerile bune vor domina pentru acest prolific poet maramureşean din Ţinuturile Fisculaşului şi creaţia sa!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: