In memoriam – IOAN BÂTEA, președinte de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”

1930 - 2020

Personalitate marcantă a istoriografiei românești și, în special, a istoriei moților din Maramureș și Sătmar, din neamul cărora își trăgea obârșia, cunoscutul procuror – nenea Bâtea, după cum îi plăcea dânsului să se prezinte, în ajunul sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a trecut la cele veșnice.

A fost strâns legat de locuitorii satului Scărișoara Nouă, unde și vede pentru prima dată lumina zilei, la 1 ianuarie 1930.

A avut o importantă contribuție la cunoașterea istoriei moților de pe aceste meleaguri, lăsând posterității memorabile pagini de istorie, cuprinse în cele 14 cărți publicate după pensionare.

A început în 1999 cu „Moții din Sătmar și Maramureș”, în 5 volume, apoi a scos „Mărturii despre Avram Iancu”, „Cartea refugiatului român”, „Memorii” (2 volume) și tot așa…, până la a 14-a, cu titlul „Românii din Transilvania în Primul Război Mondial”. Ca profesionist al dreptului penal (în 2012, a publicat cartea „Scurt istoric al parchetelor din județele Maramureș și Satu Mare”), istoric al moților din nordul țării și patriot-creștin, Ioan Bâtea este unul dintre intelectualii importanți ai Băii Mari.

După 1989, Ioan Bâtea s-a implicat activ în acțiunile cultural-patriotice organizate de Societatea „Avram Iancu”, reușind să înalțe sentimentele naționale la rangul de ideal.

Iată că oamenii pot avea contribuții valoroase și la vârsta patriarhală!

Slujba Înmormântării va avea loc sâmbătă, 29 august 2020, de la ora 15:00, la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Sursa: internet

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: