Vasile BELE: FRUNZE PICTATE CU ROUĂ, LACRIMI ȘI VÂNT

de Rodica Elena LUPU

FRUNZE PICTATE CU ROUĂ, LACRIMI ȘI VÂNT (versuri), Editura ANAMAROL, București, 2020, ISBN 978-606-640-365-8, pag. 120.

„Amintirile iau uneori forma unor obiecte, intrând în ele ca o mireasă, ca o culoare, ca un sunet, și-ți dau sentimentul ieșirii din timp ori, mai exact, al întoarcerii – atunci când le privești – într-un timp care îți aparține pentru totdeauna”.

Impresia reconfirmată acum după parcurgerea poeziilor care alcătuiesc sumarul noului volum FRUNZE PUNCTATE CU ROUĂ, LACRIMI ȘI VÂNT, al poetului Vasile Bele. În alchimia observată și continuată acum nu au intervenit prea multe elemente noi. Cele care sunt amplifică imaginarul său poetic. Poezia lui Vasile Bele, este gravă și traversată de neliniști, însă nicidecum sumbră. Întrebările pe care și le pune poetul se rostesc în gama generoasă a seninătății, a unei înțelegeri calme, toate semnele și semnalele iubirii, firescul acesteia nelăsând loc spaimelor deșirante, ci inventând mai degrabă la reculegeri și replieri, la speranța care nu se pierde.

A-ți retrăi acele începuturi înseamnă, înainte de toate, a te lua de mână cu prima dragoste și cu toate cele cu care ai fost întâmpinat și dăruit de zeul capricios al Amorului. Astfel, pe drumul acesta apare și un impas. Pe același drum poate apărea și o cădere. Dragostea și zbuciumul ei, face parte din adâncurile credinței, credincios fiind, poetul știe să-și ducă singur Crucea.

Am simplificat anume cele câteva teme dominante din FRUNZE PICTATE CU ROUĂ, LACRIMI ȘI VÂNT, ale poetului Vasile Bele, în vreme ce ele vibrează de numeroase alte teme existențiale, nimic din ceea ce-i omenesc nelipsindu-i autorului. Las cititorilor cărții plăcerea de a le descoperi singuri. Totul, amintirile, locurile – totul reprezintă frumosul care se cere transformat în artă, în arta cuvântului. Tematica nu este limitată, totul poate deveni un cronotip sau un motiv, sau pilon de pornire pentru lirica scriitorului. O lirică interesantă, abordabilă din mai multe unghiuri de vedere.

Laudele cuvenite și speranța sigură că Vasile Bele își va desfășura în continuare ampla activitate creatoare. Versurile poetului sunt ca o oglindă, iar fiecare cititor se poate vedea în ea. Rămâne doar să deschideți cartea și să vă regăsiți acolo, printre rândurile poeziilor.

Rodica Elena Lupu,
Editor, membru USR,
București, 2020

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: