Un nou număr al revistei „Logos”

de Lucian MARINA, redactor-șef și responsabil al revistei „Logos”

Dragi Români de Pretutindeni,

Avem deosebita plăcere să vă oferim pentru lectură un nou număr al Revistei „Logos”, al 6-lea, care apare indiferent de situația de criză provocată de epidemia provocată de virusul Corona COVID 19.

Din cuprins vă semnalăm apariția unui material al maramureșeanului prof. dr. Nicolae IUGA: Ion Budai-Deleanu, la două secole de eternitate, p. 36.

La rubrica „UN PUNCT DE VEDERE”, redactorul-șef semnează un articol intitulat „Noi râuri de cuvinte ale revistei LOGOS”.

La rubrica „RESTITUTIO IN INTEGRUM”, ziaristul Valentin Mic din Satu Nou a consemnat că, în pofida pandemiei provocată de Coronavirus COVID, și anul acesta, „Românii au cinstit memoria prof. dr. Radu Flora” și, totodată, a fost publicată și poezia „Divinitatea”, pe care, președintele Comitetului de organizare a manifestării cultural-științifice internaționale „Memorialul Radu Flora” a dedicat-o celui mai important om de știință român din Voivodina.

Tuturor celor care apreciază creația eminesciană sugerăm ca obligatoriu să facă lectura unui posibil „Interviu cu Mihai Eminescu după 170 de ani de la naștere”. Apoi, tot la rubrica „ÎN FOCAR”, vă supunem atenției un studiul al maramureșeanului, prof. dr. Nicolae Iuga despre „Ion Budai-Deleanu, la două secole de eternitate” și „Epopeea ȚIGANIADA, în actualitate, p. 36, precum și despre comunicarea pregătită de Ionel Nariță și intitulată „Teoria metaforei lui Lucian Blaga”, renumitul poet român născut în urmă cu 125 de ani, dar care, nu strivește „corola de minuni a lumii”.

La rubrica „MEMENTO” ne reamintim de poetul Ion Miloș la 90 de ani de la naștere și 5 ani de la deces. Sunt publicate contribuții semnate de Zenovie Cârlugea, Catinca Agache și Adrian Dinu Rachieru.

Nici din acest număr nu lipsesc reportaje despre Târgul Internațional de Carte din Novi Sad. Semnează: Lucian Marina și Aurel Matei Bancu.

La rubrica „ESEU” publicăm două lucrări interesante: „Sistemul educativ în Algeria franceză. De la o constantă a asimilării la o tardivă integrare”, semnată de Cosmin Lotreanu și El Erotismo en las Culturas LatinoAmericanassemnat de Mirian Caloreti Castillo.

La rubrica „STUDII COMPARATIVE” publicăm un studiu semnat de Dragan Stojanjeloviš. Rubrica „EDUCAȚIE ȘI COMUNICARE” conține comunicări științifice semnate de Romanța IOVANOVICI și Mihaela Lazoviš iar, la rubrica intitulată „LIMBAJ, CONTEXT, MULTICULTURALITATE” este publicată „O poveste cu șir” a scriitoarei Melania Rusu Caragioiu și comunicarea științifică a Virginiei Popoviš despre „Primele jurnale de călătorie în literatura română din Voivodina”.

La rubrica „LIMBĂ ȘI TRANSCULTURALITATE” publicăm un articol semnat de Nicu Ciobanu care afirmă că „Literatura de referință nu se naște neapărat doar în marile centre”.

La rubrica „LECTURĂ ȘI CRITICĂ LITERARĂ” prezentări interesante semnează Zenovie Cârlugea, Lucian Marina, Nicolae Magiar, Virginia Popoviš și Mariana Stratulat.

Daniela Popov ne informează mai clar despre Umbra și Lumina lui Corneliu Baba în studiul publicat la rubrica „ARTE PLASTICE”.

La rubrica „FAMILIE, GASTRONOMIE”, Virginia Popoviše se prezintă cu studiul „Tentații gastronomice în rostirea lirică voivodineană”.

La rubrica „MEMENTO MORI”, Lucian Marina semnează un necrolog concertmaistrului Gheorghe Pintor, iar Aurora Planjanin scrie despre tatăl ei, Ion Rotariu Cordân.

La rubrica „EVENIMENTE CULTURALE” prezentăm mai multe contribuții ale căror autori sunt Vasile Șoimaru, Brândușa Juică, Andrada Victoria Diaconescu, Lucian Marina și Yvan-Denis Dupuis.

În fine, la rubrica revistei LOGOS „VĂ PREZENTĂM”, Brândușa Juică ne reamintește care a fost conținutul numerelor 3 și 4 ale revistei plurilingve „Novi Most – Puntea Cea Nouă”.

În concluzie, în cele mai mult de 30 de comunicări științifice, studii de caz, studii comparative, eseuri, reportaje, note de drum, autori din Serbia, România și Republica Moldova, dar și din Canada și America Latină, prezintă lucruri interesante care, suntem convinși, se vor bucura de atenția Dumneavoastră, mult stimați iubitori ai cuvântului scris.

SĂ AUZIM NUMAI DE BINE!

Lucian Marina,
redactorul-șef și responsabil al revistei publicației plurilingve „LOGOS”

Material primit cu bunăvoința Doamnei Melania Rusu Caragioiu,
Vicepreședintă ASRAN,
Redactor șef cultural STARPRESS – Canada

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: