Joi, 5 noiembrie 2020, ora 20.00, are loc evocarea criticului literar Radu G. Țeposu. Sunt invitați Alexandru Cistelecan, Ioan T. Morar, Mircea Mihăieș, Octavian Soviany, Ioan Buduca, Ioan Groșan, Christian Crăciun, Lucian Perța, Tudorel Urian, Marius Oprea, Cosmin Perța.
Pe 19 aprilie 1954, în localitatea Șirnea, județul Brașov, se naște Radu G. Țeposu. După ce, în perioada 1969-1973, frecventează Liceul Andrei Șaguna din Brașov, în anul 1974 intră la secția de română-spaniolă a Facultății de Filologie din Cluj-Napoca. A fost secretar general de redacție al revistei Echinox, redactor la revistele Flacăra, Viața studențească, Amfiteatru, director al revistei Cuvântul și al Grupului de presă Cuvântul, membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România și membru al Uniunii Scriitorilor. A debutat în 1983, cu volumul Viața și opiniile personajelor, la Editura Cartea Românească. Urmează Istoria tragică & grotescă a întunecatului deceniu literar nouă, 1993, și ediția a II-a, 2002. În anul 1996 publică volumul Suferințele tânărului Blecher. A publicat numeroase ediții critice, a colaborat la elaborarea Dicționarului Scriitori Români și a altor volume colective.
Radu G. Ţeposu – un om de o arhitectură interioară severă, bine camuflată cu o exterioritate „ludică” şi echilibrată într-o mare disponibilitate sentimentală, a avut carisma unui lider. Critic cu „opera” şi „soră de caritate” cu autorul, un leneş productiv dar neîndurător cu trândăvia, ţăran şi aristocrat în acelaşi timp, degustător de largi contemplaţii dar degrabă mobilizat la acţiune, nerefuzând excesele momentelor de „pace” dar neplângându-se de privaţiunile „campaniilor”, semnalând, nu atât „direcţii”, cât mai ales „orizonturi”.
Sursa de informare: https://vasilegogea.wordpress.com/
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”