Casa Memorială „George Pop de Băsești” a reintrat în circuitul turistic

George Pop de Băseşti are un loc bine ancorat în istorie, fiind considerat una dintre cele mai proeminente figuri ale intelectualității laice din nord-vestul țării în perioada dintre a doua jumătate a secolului al 19-lea și începutul secolului 20.

Casa lui George Pop de Băsești a fost timp de trei decenii un punct de referință și de întâlnire a multor personalități, cum ar fi: Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Iosif Vulcan, Vasile Braniște, Iuliu Maniu, Teodor Mihali etc.

Casa Memorială „George Pop de Băsești” este un loc dedicat memoriei acestui erou, de numele căruia se leagă idealul Marii Uniri, lupta pentru drepturile românilor din Transilvania, dar și apărarea școlii românești. Aceasta a reintrat în circuitul turistic în acest an, în urma finalizărilor lucrărilor de restaurare.

Casa lui George Pop de Băsești a fost timp de trei decenii un punct de referință și de întâlnire a multor personalități, cum ar fi: Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Iosif Vulcan, Vasile Braniște, Iuliu Maniu și Teodor Mihali etc.

Până în 1940, casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în anul 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale.

La 1 februarie 1976 a fost inaugurat Muzeul Memorial „George Pop de Băsești”, în casa ce a aparținut tribunului Marii Uniri.

Datorită lui George Pop, Băseştiul a devenit centrul spiritual al judeţului, dar, tot din cauza lui, în perioada comunismului, comuna era cât pe ce să dispară de pe hartă, în 1967, pentru ca nimic să nu mai aducă în conștiința viitorimii despre luptele și idealurile acestui nobil și generos om, ce s-a contopit afectiv cu năzuințele consătenilor și ale Neamului Românesc. Lui George Pop i s-au pus trei capete de acuzare: că era moşier, catolic şi preşedinte al Partidului Naţional Român. Pentru asta s-a încercat să fie scos din istorie, deşi a fost preşedintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Comuniştii nu s-au mulţumit însă cu atât, au încercat să schimbe numele localităţii în Livada, dar oamenii n-au acceptat schimbarea. Comuniștii au stabilit inclusiv ziua când să înceapă demolarea casei lui „Badea George”. Prin intervenţia lui Dumitru Pop, marele folclorist, originar din Băsești, s-a reuşit salvarea casei şi transformarea ei în Muzeu Etnografic al Zonei Codru.

Cei interesați de aceste locuri păstrătoare de istorie puteți să treceți pragul casei în care a locuit „Badea George” și familia sa, din localitatea Băsești, nr. 124, județul Maramureș.

Informațiile au fost oferite de primarul Ioan Călăuz și Ionel Mesaroș, fiu al satului Băsești, creatorul și administratorul paginii de facebook și a blogului „George Pop de Băsești”.

Sursa: https://www.bibliotecamm.ro

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: