113 ani de la nașterea folcloristului maramureșean Mihai Pop

Mihai Pop
(1907-2000)

Mihai Pop s-a născut în satul Glod, comitatul Maramureş, la 18 noiembrie 1907, în familia preotului greco-catolic Ştefan Pop şi al Iuliei (născută Lazăr). A fost etnolog, antropolog, folclorist, cercetător al culturilor din sud-estul Europei, laureat al premiului Herder (1967), membru de onoare al Academiei Române (2000). După absolvirea Liceului Dragoş Vodă (1925), a studiat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1925-1928). Urmează studii de specializare în slavistică (1929-1934) la Universităţile din Praga, Varşovia, Cracovia, Bonn. Îşi susţine doctoratul în filologie la Universitatea din Bratislava (1942), desfășoară o bogată activitate didactică: profesor suplinitor la Liceul Spiru Haret din Bucureşti (1928-1929), asistent universitar la Catedra de istorie a literaturii române şi folclor din cadrul Universităţii din Bucureşti (1936-1939), condusă de Dumitru Caracostea; membru al grupului de cercetări sociologice, la Institutul Social Român, condus de Dimitrie Gusti (1929-1936), conferenţiar, profesor (1957-1962), şeful Catedrei de literatură română veche şi folclor a Facultăţii de limba şi literatura română (1968-1972). În anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941–1944) a fost numit atașat cultural la ambasada română din Bratislava. A fost îndepărtat din învățământ în 1948, iar un an mai târziu s-a ocupat de organizarea Institutului de Folclor din București, în calitate de coordonator al activității științifice (1949-1954), director adjunct (1954-1965) și ulterior ca director (1965-1974). În anul 1963 devine doctor docent în ştiinţe filologice al Universităţii din Bucureşti. A predat următoarele cursuri: Folclor românesc, Teorie folcloristică generală, Istoria folcloristicii româneşti, Basm popular, Cântec epic, Metoda de cercetare a folclorului.

A coordonat activitatea Cercului de Poetică și Stilistică împreună cu Alexandru Rosetti și Tudor Vianu. A fost membru al grupului de cercetări sociologice, la Institutul Social Român, alături de Anton Golopenţia și Dimitrie Gusti. A deținut funcția de președinte al Societății Internaționale de Etnologie și Folclor, al societăților de etnologie din Paris și New York, pe cea de membru al Academiei Americane de Științe Sociale, precum și al altor societăți științifice străine. A făcut parte din echipele studenţeşti în campaniile de culegere a folclorului, organizate de Constantin Brăiloiu. În anul 1975 s-a retras la pensie, dar a rămas profesor consultant la Catedra de Etnologie și Folclor a Universității din București. A colaborat cu diverse reviste de etnologie și folclor, este considerat, deopotrivă, întemeietorul școlii de antropologie.

Mihai Pop a făcut cercetări de folclor în zonele: Maramureş, Câmpulung Moldovenesc, Făgăraş, Argeş, Poiana Mare – Băileşti, Calafat –Segarcea, Podgoria Aradului, zona petrolieră a Olteniei, Valea Motrului, Vâlcea, Vrancea, Gorj. A contribuit la alegerea centrului de desfășurare a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă (este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduiește Sighetul), ținând seama de bogăția etnologică a zonei Maramureșului. În 1995 a fost declarat Cetățean de onoare a municipiului Sighetu Marmației, ca semn al recunoașterii meritelor sale culturale și a sprijinului acordat Maramureșului. În data de 8 octombrie 2000 s-a stins din viață, la Bucureşti. În 1995 a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative așezată pe fațada casei parohiale a satului Glod, iar la școală a fost inaugurat Centrul Cultural documentar care poartă numele academicianului. Asociația academician Mihai Pop a fost înființată în 2017 de preotul Dan Ioan Sidău și Rucsandra Pop (nepoata profesorului).

Arhiva personală a lui Mihai Pop este într-un proces de structurare și ordonare. Aceasta conține numeroase documente care vin să confirme și să completeze informații pe care le-am obținut în urma interviurilor. Arhiva conține documente personale ale lui Mihai Pop, o parte din bogata corespondență profesională a acestuia, o parte din cursurile predate de acesta la facultatea de litere, în manuscris sau în varianta dactilografiată, notițe de teren și documente administrative din cercetările pe care le-a realizat în cadrul Școlii Gusti sau la Institutul de Folclor și materiale scrise care documentează participarea lui la congrese internaționale, precum și poziția lui de membru în diverse organizații profesionale. De altfel, există un fond Mihai Pop la Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român, unde aceste documente pot fi consultate. Prelucrarea și valorificarea acestui fond va scoate la lumină noi aspecte ale personalității lui Mihai Pop care până acum au fost ignorate sau puse într-un con de umbră de activitatea lui de folclorist. Biografia lui Pop nu este altceva decât un cub Rubik, ale cărui piese pot fi aranjate în mai multe combinații, care la final relevă o structură. De altfel, o prezentare cronologică a evenimentelor din viața lui Mihai Pop sărăcește demersul de reconstituire a personalității lui: Pop a activat întotdeauna pe mai multe fronturi, fiind în permanență un punct de legătură între cercetători români și străini, între folcloriști și sociologi sau între folcloriști și lingviști, între zona universitară, institute de cercetare și muzee. A avut capacitatea de a se conecta la idei inovatoare și de a facilita integrarea acestora în câmpul practicii, adaptându-le întotdeauna la context.

Mihai Pop este mentorul a zeci de generații de umaniști, a folcloriștilor, etnologilor și etnografilor, profesorul fiind un deschizător al modului de abordare în cercetarea culturii populare. Cărțile sale conțin materiale de studiu pentru viitorii etnologi.

Sursa de informare:
100 de personalități maramureșene care au făcut istorie. 100 de ani de la Marea Unire, coord. Teodor Ardelean, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 2018, p. 497-502.
https://www./centrulcultural.sighetumarmatiei/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: