Profesorul Nicolae Felecan – omul deplin

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Nicolae Felecan

Când viaţa te aşează lângă unii oameni începi să trăieşti cu impresia că-i cunoşti mai bine. De regulă aşa şi este, dar sunt situaţii în care apropierile dese instituie şi noi formule de reflecţie şi reflexie totodată.

Este şi cazul evoluţiei interesante pe care o decelez gândindu-mă la vremurile în care l-am cunoscut pe profesorul universitar Nicolae Felecan şi cum s-au schimbat în timp unghiurile mele de apreciere.

Dintru început mi-a părut că mă găsesc în faţa unui universitar de definiţie şi de performanţă. Sobru, distins, mereu elegant şi politicos, atent cu sine şi cu toţi cei din jur, domnul Felecan juca rolul unui intelectual special, cu etichetă şi blazon. Studenţii îi acordau o atenţie deosebită, fiind ştiută exigenţa dascălului lor de latină.

Anii au trecut iar după vicisitudinile învăţământului superior românesc din anii ΄80, care au făcut ca domnul profesor să activeze în învăţământul mediu, a venit vremea reclădirii Universităţii băimărene, operă la care Profesorul Nicolae Felecan a participat activ şi vocaţional. Dacă studiem paşii făcuţi de instituţie găsim uşor şi ritmiile celor câţiva membri şi functori ai ideilor bune. Profesor, decan la litere, prorector, Nicolae Felecan şi-a consacrat atât visele practice cât şi exerciţiile manageriale unei deveniri necesare. Filologia băimăreană, mereu tratată cu un statut secundar, ajunge prin câţiva exponenţi ai săi, în frunte cu dascălii de excepţie Gheorghe Pop, Victor Iancu şi Nicolae Felecan, o adevărată şcoală filologică, pe toate palierele de expresie.

Condiţia de cercetător a fost dublată de cea de „luptător”. Acumulările au rodit în cărţi din ce în ce mai eminente şi mai elocvente, mai bogate ca tiraj şi mai căutate de utilizatori. Intelectualul cu stofă fină devenise cărturar cu greutate specifică de măsură academică. Probele de viaţă, segmentele de trăire publică, alte întâmplări frumoase, inclusiv călătoriile familiilor noastre în pelerinaje superbe ne-au condus la o prietenie nesofisticată, bogată în primul rând pe aprecierea calibrelor şi nu pe solidarităţi cotidiene conjuncturale.

Văd în Profesorul Felecan omul deplin. Încărcat cu multe succese, îmbucurat cu realizări bine specificate, apreciat public cu bună măsură şi vrednică floră de recunoştinţă, gratulat la întâlniri, aplaudat la congrese, marele filolog maramureşean.

Sursa:
Borbei Aristița, Nicolae Felecan: documentar biobibliografic aniversar, Realizat în cadrul Serviciului de Informare Bibliografică şi Documentară de: Aristiţa Borbei, Liana Pop, Baia Mare: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 2011, p. 4.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: