Prudență, nu Frică în Pandemia coronavirusului!

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU 

 

Motto:

„Două virtuți ar trebui să nu le pierdem niciodată,
curajul de a învinge propriile slăbiciuni
și puterea de a ne trăi propriile emoții”

(Michelangelo Buanarroti – 1475-1564)

 

Astăzi, pandemia CODIV-19, declarată oficial în 11 martie 2020 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a devenit copleșitoare și dominantă în întreaga lume.

În Europa și în țara noastră, imaginea morbidă a cazurilor prezentate de mass-media a fost și rămâne în actualitate prin exprimarea statistică a infectărilor, mereu crescânde, internărilor în spitale, în special, la ATI, a deceselor, izolării și carantinării unor persoane, localități urbane și rurale.

Ce se știe despre prezența virusului răufăcător?

Se știe și nu se știe suficient despre identitatea, acuratețea și tratamentul adecvat pandemiei, deși, s-au scris peste 36 de mii de articole despre pandemie, și că există circa 40 variante „candidate” pentru producerea vaccinului anti-Covid.

În ce ne privește, pe noi românii, știm că virusul ne-a găsit nepregătiți logistic și instituțional, că până în prezent, managerierea pandemiei s-a dovedit necorespunzătoare, experți și specialiști în domeniul medico-sanitar nu au răspunsuri unitare, concludente și convingătoare, unii dintre aceștia s-au transformat chiar în comunicatori ai fricii și terorii emoționale, atitudine îmbrățișată și de unele oficialități ale statului.

De asemenea, nu știm ce „virtuți” ascunse are virusul și nici cine, și ce interese precise se află în spatele pandemiei, există doar păreri și presupuneri privind resetarea modului de gândire și de comportare umană, o nouă ordine mondială, etc., desigur, până la proba contrarie.

Abordările pandemice sunt și punctuale, referitoare la adecvanța și fiabilitatea testelor, prelevarea particulelor biologice, procesarea, interpretarea rezultatelor, înregistrarea și raportarea statistică, elementele de conținut ale vaccinului anti-Covid, efectele acestuia, atitudinea pro și contra vaccinării din partea unor medici și cetățeni, etc.

Pandemia, prezentă de circa un an de zile în lume, a arătat că nu se pot schimba rapid fundamentele sociale, valorile, credințele și tradițiile naționale, modul și stilul de viață al oamenilor, chiar, dacă populația a demonstrat că poate să facă sacrificii pentru păstrarea propriei vieți și a grijii față de persoanele vulnerabile în condițiile limitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Desigur, sunt încă multe lucruri de neînțeles iar la nivel general-uman, majoritatea oamenilor sunt nedumeriți, încurcați într-o ceață densă, a ceea ce este adevăr sau minciună.

Infinitezimalul virus și mediatizarea cu aplomb a efectelor sale răufăcătoare, mai ales, prin utilizarea unui instrument infernal – FRICA-, a transformat criza Covid într-un scandal fără egal și cu mari pagube economice și financiare, chiar și în multe țări din lume cu sisteme de sănătate superioare cum sunt Franța, Germania, Anglia, Italia, Spania, etc.

De frica virusului și a morții, dacă unii dintre oameni, cei mai în vârstă, se află într-o stare confuză, anxioasă și depresivă, pentru alții, cei mai tineri, criza coronavirusului s-a transformat în reacții de protest individual și colectiv față de restricțiile impuse de autoritățile statale.

Desigur, nu este o noutate că unii specialiști din domeniul medical, chiar și oficiali instituționali, s-au demonitizat prin comunicate incomplete și contradictorii, au „înrăit” o parte a populației, în loc să o încurajeze.

Știrile din mass-media despre pandemie au fost receptate și înțelese de către unii cetățeni, ca fiind periculoase, stresul și panica generate de către acestea au favorizat diminuarea sistemului imunitar, chiar moartea unora dintre cei cunoscuți și cu alte afecțiuni medicale.

Frica, furia și alte emoții negative, ne va împiedica în continuare să avem contacte și relații normale cu semenii.

FRICA ucide SPIRITUL

Imaginea morbidă, frica și furia, odată internalizate în subconștient vor deveni cele mai prolifice cauze ale morții emoționale, mentale și fizice. De aceea, autoritățile ar trebui să schimbe paradigma comunicării de până acum și să promoveze curajul și speranța oamenilor care conduc la creșterea imunității și nu la pierderea ei.

Bătălia cu pandemia nu a avut succes până acum și, se pare, că aceeași soartă va avea și după aducerea în țară a „vaccinului miraculos” anti-Covid.

Medicina nu îl poate face pe om nemuritor, poate, doar să amâne moartea prin profilaxie și tratament iar deciziile guvernanților ar trebui să fie soluții și nu restricții coercitive.

Viața nu poate fi sănătoasă, liberă și bineplăcută dacă este încorsetată de „mofturile” pandemiei și susținătorilor acesteia. Adevărul trebuie să fie curat, limpede și transparent, nu îmbâcsit de confuzii, manipulări și interese obscure. Cunoașterea îi va face pe oameni liberi, puternici și de neînvins, loiali țării și conducătorilor ei iar liniștea și echilibrul din suflet vor produce starea de bine necesare sănătății și fericirii lor.

Soluția salvatoare, completă și validă pe termen lung în toată dimensiunea ei, ar putea veni numai în urma unei cercetări științifice temeinice cu rezultate valide, în care să fie implicați specialiști și experți din mai multe domenii: medicină, biologie, chimie, fizică, psihologie, sociologie, comunicare, economiști, etc.

Așadar, să rămânem pe o vibrație înaltă, încrezători în noi și în forțele binelui.

Apreciez, că numai în aceste condiții, explicațiile, comunicarea publică și tratamentul anti-Covid, vor fi adecvate realității, adevărului.

Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții” (înțeleptul Solomon).

(Sursa foto: https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2020/MARTIE/sistem-imunitar.jpg)

Sibiu, 1 decembrie 2020

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: