Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria

De Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, a fost lansat site-ul „Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria”.

Proiectul Editurii de Presă şi Carte Românească „NOI” din Jula, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti (SGG-DRP), „Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria” a fost lansat pe internet, chiar pe 1 Decembrie 2020, fiind un dar pentru toţi românii interesaţi de valorile culturale ale comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Mai utilă poate decât oricând, în aceste vremuri pandemice, o bibliotecă virtuală are un rol deosebit de important în primul rând pentru elevi, studenţi şi profesori, dar şi pentru cercetătorii, cititorii care nu pot vizita bibliotecile clasice. Proiectul Editurii NOI, realizat în strânsă colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, are menirea de a face mai vizibilă comunitatea românească din Ungaria şi de a crea o nouă punte de interacţiune între românii din Ungaria şi cei din alte părţi ale lumii.

Biblioteca virtuală conţine cărţi şi publicaţii despre istoria, cultura, limba şi realităţile românilor din Ungaria, date din surse autentice, articole, monografii, fotografii, materiale sonore şi video.

Datorită acestei biblioteci digitale, publicul larg va avea acces la o gamă variată de informaţii referitoare la comunităţile locale româneşti din Ungaria într-un singur loc (articole, monografii, publicaţii locale, cărţi, baze de date etc.).

Proiectul îşi propune să realizeze o strategie prin care să promoveze importanţa păstrării limbii române, a tradiţiilor româneşti prin intermediul şi cu ajutorul produselor culturale, publicaţiilor şi mass-media.

De asemenea propune:

– Realizarea unei baze de date care să cuprindă cele mai importante publicaţii (în diverse formate) şi articolele referitoare la românii din Ungaria, pentru a simplifica orice fel de cercetare sau identificare a informațiilor care se referă la diverse subiecte;

– Formarea unei platforme de informare continuă şi interactivă care să adune toate datele şi informațiile actuale, concrete şi relevante cu privire la românii din Ungaria;

– Realizarea unei baze de date care să cuprindă toate instituțiile şi organizațiile reprezentative pentru românii din Ungaria, oferind astfel posibilitatea de a descoperi, cunoaște şi contacta liderii comunităţii;

– Promovarea responsabilităţii şi a performanţei în domeniul culturii şi cercetării ştiinţifice;

– Promovarea valorilor, principiilor şi tradiţiilor românilor din Ungaria;

Susţinerea şi încurajarea cercetărilor şi studiilor despre românii din Ungaria.

Proiectul „Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria” este realizat şi îngrijit de Editura de Presă şi Carte Românească „NOI” din Jula şi de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria.

Adresa site: https://bibliotecaromaneasca-hu.ro.

Sursa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: