Acad. Alexandru Surdu, la Porțile Împărăției Bunului Dumnezeu

de Prof. univ. dr. Nicolae IUGA

Alexandru SURDU
(1938-2020)

Acad. Alexandru Surdu, fost vicepreședinte al Academiei Române, s-a născut pe 24 februarie 1938 la Brașov. A absolvit aici Liceul „Andrei Șaguna”, întemeiat de marele ierarh ortodox al Ardealului, fapt cu care s-a mândrit toată viața. A urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității din București, al cărei Doctor în Filosofie a devenit în anul 1976. A efectuat mai multe stagii de studii în străinătate, este autorul unei opere impresionante, realizată cu posibilități de documentare și de gândire în cinci limbi străine, incluzând aici germana și greaca veche. Are zeci de cărți proprii, precum și traduceri din clasici ai filosofiei și sute de articole și studii. Membru titular al Academiei Române din anul 1993, șef al Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, director al Institutului de Filosofie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. Acad. Alexandru Surdu este ultimul filosof român din ultimul secol, după Lucian Blaga și Constantin Noica, autor al unui sistem filosofic propriu. Este vorba de Filosofia pentadică, o dialectică penta-categorială, cu punctele de plecare în Platon și în Hegel.

În urmă cu vreo zece ani a venit pentru prima dată în Maramureșul Istoric, împreună cu Acad. Ionel Valentin Vlad, fost Președinte al Academiei Române și de atunci s-a legat profund, statornic și pentru totdeauna de Maramureș. A înființat aici trei Centre de Cercetări ale Academiei Române, pe care le-a și condus ca director onorific, în orașele Săliștea de Sus, Dragomirești și în Giulești. I s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al localităților Săliștea de Sus, Giulești și al județului Maramureș. A sprijinit activ organizarea Simpozioanele științifice derulate la Săliștea de Sus de doisprezece ani încoace, publicarea anuală a comunicărilor (în zece volume), editarea revistei „Semnal” a Centrului de Cercetări, conducerea efectivă a Asociației „Bogdan – Dragoș” a urmașilor familiilor nobile române din Maramureș, ridicarea unei cruci de mari dimensiuni, comparabilă cu Crucea de pe Caraiman, pe un deal din apropierea centrului localității Săliștea de Sus – și atâtea altele. Pentru orașul Săliștea de Sus și pentru cercetarea științifică din Maramureș, trecerea la cele veșnice a Acad. Alexandru Surdu este o pierdere imensă, această plecare lasă un gol pe care nu îl va putea compensa nimeni prea curând.

În ultima sa carte consacrată Maramureșului (Ordinul Cavalerilor Marmațieni, Ed. Ardealul, Târgu Mureș, 2020), Acad. Alexandru Surdu, cel care a iubit atât de mult Maramureșul, scria melancolic și oarecum premonitor: „N-am scris prea multe despre Univers, dar mi-a fost dat să scriu câte ceva despre Marmația care, fiind atât de îndepărtată încât ajung la ea doar pe cărări de gânduri, luminate cu făclii astrale, îmi pare uneori că-i partea mea de cer”.

Fie-i memoria în veci binecuvântată!

One Response to Acad. Alexandru Surdu, la Porțile Împărăției Bunului Dumnezeu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: