Ernö Vadas (17 decembrie-30 mai 1962)

Ernö Vadas
(1899-1962)

Ernö Vadas (Nagykanizsa, 17 decembrie 1899 – Budapesta, 30 mai 1962)

Părinții săi au fost Sándor Weisshaus și Julianna Egri. Și-a început cariera ca amator. A studiat fotografia cu Rudolf Balogh. A devenit unul dintre cei mai de succes fotografi ai perioadei interbelice. Fotografiile sale se caracterizează prin utilizarea îndrăzneață a luminii și a umbrelor.

A făcut prima fotografie în 1918. Din 1927 a studiat cu Rudog Balogh. În 1929 a devenit membru al Asociației Naționale a Fotografilor Maghiari. În anii 1930, a reușit cu picturile sale idilice și romantice. În 1931, a câștigat un premiu în Elveția pentru fotografia sa cu Gâște.

În 1934, cititorii revistei Die Galerie i-au acordat Vadas premiul I, iar Royal Photographic Society i-a acordat medalia Emerson.

În 1936, a fondat Asociația Fotografilor Moderni din Ungaria. Asociația a fost interzisă de autorități, așa că au continuat să funcționeze ca membri ai departamentului de fotografie al Societății Turiștilor Inóci.

În 1937 s-a căsătorit cu Mária Erzsébet Czirják la Budapesta. În 1938, American Photography Yearbook l-a plasat pe locul cinci printre 13.424 de expozanți de lucrări fotografice. În 1939, Rosner Charles a dat SUA un album foto intitulat. A fost muncitor în al doilea război mondial.

Supraviețuitor al lagărului de concentrare, Vadas s-a întors în Ungaria la sfârșitul anului 1945.

După cel de-al doilea război mondial, subiectul său s-a extins și a devenit mai realist. În 1947, a fost numit unul dintre directorii interni ai Asociației Internaționale a Fotografilor Amatori.

A fost membru fondator al Photographic Collective (1945), dar a lucrat și ca reporter pentru Agenția de Știri din Ungaria. În calitate de profesor, a contribuit la încurajarea tinerilor să facă o carieră în fotografie (Rudolf Járai și Kálmán Szöllosy). A publicat extensiv și a dobândit o reputație internațională.

Din 1954 până în 1962, a lucrat ca redactor-șef al revistei Photo. Din 1956 a fost fotoreporter și membru al personalului superior al Oficiului Telegrafic Maghiar . Din 1956 a fost președintele Asociației Fotografilor Maghiari. În 1957, FIAP i-a acordat cea mai mare onoare. În 1960, și-a prezentat lucrările într-o expoziție de colecție.

Imaginile sale au apărut în Geographic Magazine, Vanity Fair, Seven Seas, Harpers Bazaar, Illustrated London News și L’Illustration.

Mormântul său se află în cimitirul Farkasréti.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: