Catedrala Mitropolitană a Banatului din Timișoara, 84 de ani de la sfințirea fundamentului

Simbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitană din Timișoara a împlinit, în 20 decembrie, 84 de ani de la slujba de sfințire a fundamentului.

După decizia istorică de la 23 aprilie 1919 a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ardealului – format din doctorul Miron Cristea, episcop al Caransebeșului  și episcopul Ioan Papp al Aradului, locțiitor al mitropolitului – de a se alătura Sfântului Sinod de la București, Biserica Ortodoxă s-a reîntregit, primind din nou în trupul său bisericile din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș, prea mult timp oprimate de ocupațiile străine.

În provinciile românești eliberate, ortodocșii majoritari au avut, în sfârșit, libertatea de a-și petrece cum se cuvine credința și încep bunele rânduieli prin ridicarea de biserici.

În Timișoara, în decurs de doar două decenii, începe ridicarea mai multor lăcașuri de cult remarcabile prin stil, proporții și rol în cadrul comunității ortodoxe. Așa se vor ridica bisericile monumentale din Iosefin și din Mehala.

A treia și cea mai importantă construcție avea să înceapă în 1936, pregătindu-se pentru ridicarea, în 1939, a episcopiei Timișoarei la rang de Arhiepiscopie și, mai apoi, la reînființarea Mitropoliei Banatului, în 1947.

Construcția catedralei a început la 16 martie 1936. La 20 decembrie în același an a avut loc o slujbă solemnă, sfințindu-se piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaș de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Clopotele și crucile bisericii au fost sfințite la 28 august 1938. Lucrările de construcție s-au terminat în anul 1940.9

Târnosirea catedralei s-a făcut la 6 octombrie 1946, în prezența Regelui Mihai al României, care este și unul dintre ctitorii acestei biserici. La acest mare praznic a participat însuși patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu, alături de un mare sobor de preoți din întreaga Mitropolie a Ardealului și reprezentanți din toată România.

Pentru catedrala din Timișoara Arhitectul Ioan Traianescu a optat pentru un stil arhitectural inedit, o îmbinare între stilul neo-bizantin și stilul bisericilor medievale moldovenești.

Catedrala are o înălțime de 83,70 m, fiind, încă cea mai mare și mai înaltă biserică finalizată din România.

Catedrala din Timișoara este și cea mai înaltă clădire din Timișoara (exceptând turnul Centralei termice CET Sud, situată la periferia de sud a orașului).

Mai mult decât atât, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este cea mai înaltă biserică ortodoxă finalizată  din lume din afara Rusiei (Dacă luăm în considerare Rusia și Georgia, Catedrala din Timișoara este pe locul 8 în lume), loc pe care îl va ceda curând Catedralei Mântuirii Neamului de la București.

Sursa: https://www.timisoarastiri.ro/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: