In memoriam: Nicolae Sabău (7 dec. 1929-30 dec. 2020)

Nicolae Sabău
(7 dec. 1929-30 dec. 2020)

Nicolae Sabău s-a născut la 7 decembrie 1929 în Cicîrlău, într-o familie de țărani. Urmează școala medie tehnică financiară, absolvind Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, profesând ca economist. Debutează în 1947, pe scena Cinematografului „Minerul” din Baia Mare, ca elev al Liceului „Gheorghe Șincai”, după ce începuse să cânte de mic copil, continuându-și pregătirea în corul liceului. În decursul anilor, Nicolae Sabău a îndeplinit diferite funcții administrative, dar, oriunde s-a aflat, a cultivat cu pasiune cântecul popular, bucurându-se întotdeauna de o mare popularitate.

În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radio Televiziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul „Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.

Numeroasele înregistrări la Radio-Cluj și în studiourile centrale ale Radio Televiziunii Române l-au consacrat. Între anii 1959-1961 a activat ca solist al Ansamblului artistic „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul 1970 a fost angajat în Ansamblul „Țara Oașului” din Satu Mare. Cu aceste două ansambluri, dar și cu altele, a participat la numeroase turnee artistice în țară și peste hotare. A înregistrat peste 200 de cântece populare din cinci zone folclorice diferite: Maramureș, Oaș, Codru, Chioar, Lăpuș. A cântat în filmul „Pintea Viteazul”. Cel mai complet album al artistului poartă numele: „Cântece pentru neamul meu”.

Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival-concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea vreme: animale şi păsări de casă.

Cele mai multe turnee în ţară şi în afara graniţelor (în țări ca Cehia, Polonia, Ungaria, Grecia, Algeria, Egipt, Sudan, Mongolia, China etc.) le-a făcut cu Sofia Vicoveanca, artistă pe care o apreciază pentru glasul şi profesionalismul său. A urcat însă pe scenă şi alături de alţi artişti remarcabili, şi-i amintesc pe fraţii Ion şi Ştefan Petreuş, Dumitru Fărcaş, Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Emil Gavriş, Titiana Mihali, Viorel Costin.

A fost distins cu premiul Fundației Culturale „Ethonos” – 1999; cu diploma de excelență „Gala Folclorului Românesc” – 2000; cu premiul de excelență „Nunta Zamfirei” – 2001. I-a fost acordată medalia comemorativă „Al. Ioan Cuza” de către Senatul României, diploma de excelență a Prefectului Maramureș, diploma și trofeul „Generația de Aur” a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, diploma de „Aleasă Cinstire” din partea Patriarhiei Române, fiind nominalizat în 2005 ca „Cel mai iubit cântăreț de muzică populară”. Nicolae Sabău a primit de la Președintele României la 29 noiembrie 2002 „Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a”, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Este cetățean de onoare al municipiilor Baia Mare, Vișeul de Sus, Cicârlău și Cluj Napoca; Diploma de Excelență din partea Asociației Comunelor din România (2007); a fost primar al comunei Cicârlău vreme de opt ani și a înființat în curtea casei sale un muzeu care îi poartă numele și îi prezintă activitatea desfășurată în slujba folclorului.

Regizorul Televiziunii Române, Ioan Filip, afirma că, „Nicolae Sabău este unul dintre puținii artiști care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viață, făcând din el sabie și scut, crez și legământ”.

Întreaga sa activitate este cuprinsă în propria-i rostire: „Cântecul popular mi-a fost viața însăși. Prin el am căutat să fiu de folos neamului meu din care mă trag și din a cărui sevă mi-am hrănit destinul. Eu sunt în toată structura mea sufletească, prin toată ființa mea, țăran. Mă simt una cu tot ceea ce a avut și are acest neam din care trunchi sunt binecuvântat să fac parte”.

Drum lin spre ceruri, maestre Nicolae Sabău!

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: