CONCERTUL DE ANUL NOU DE LA VIENA (2021)

Concertul de Anul Nou (2021) al Filarmonicii din Viena devine interactiv pentru publicul de acasă.

Publicul poate interacționa cu artiștii de pe scenă după ce se înscriu pe platforma www.mynewyearsconcert.com, indiferent dacă urmăresc concertul din fața unui computer, a unei tablete sau a unui telefon. Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena reunește în fiecare an cel mai bun program muzical, plin de vivacitate și antrenant, dar și meditativ în același timp, oferind compoziții care aparțin dinastiei Strauss și contemporanilor acesteia. De la valsuri la polci, cea mai vieneză muzică scrisă vreodată se întâmplă într-o interpretare artistică de valoare, iar noi o putem vedea în transmisiune directă.

De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea să încarce pe site-ul dedicat Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena și o fotografie care să exprime entuziasmul pentru concert. O selecție din aceste imagini, cu informații despre localizarea geografică a spectatorilor, va fi prezentată de televiziunea ORF în timpul aplauzelor live.

Clădirea în care are loc concertul e un cadou de la omul de afaceri de origine română, NICOLAE DUMBA.

Opera din Viena

MACEDOROMÂNUL NICOLAE DUMBA (1830-1900)

Nicolae Dumba devine o importantă personalitate a vieţii financiare (vicepreşedinte al Băncii Comerciale din Viena), politice (membru al Parlamentului), dar şi culturale a Austriei, ajungând unul dintre cei mai activi sprijinitori, Mecenat al artei vremii sale. Lista funcţiilor şi contribuţiilor sale în acest domeniu este impresionantă: conducător al „Kunstverein” (asociaţia artiştilor), curator al unor muzee, iniţiator al ridicării unor construcţii şi monumente (palatul său din Parkring a fost decorat de marele pictor Gustav Klimt, ale cărui lucrări împodobesc şi Castelul Peleş), colaborator al „Akademie der bildenen Kunste” (Academia de Arte Plastice), promotor al unor investigaţii arheologice, consilier al Ministerului Culturii şi Învățământului, sprijinitor al unor asociaţii muzicale, între care „Musikverein”.

Sala Musikverein a fost inaugurată la 6 ianuarie 1870 prin contribuția financiară a macedoromânului Nicolae Dumba, consilier intim al împăratului Francisc Iosif și membru în casa magnaților. Mare iubitor de artă, acesta a fost și vicepreședintele Societății Austriece a Amicilor Muzicii.

Sala Musikverein

Palatul său a fost timp îndelungat centrul vieţii artistice din Viena.

În 1870 intră în viaţa politică şi îşi făcu o carieră strălucită. Pe lângă toate, patrona România Jună, cercul de lectură al studenţilor români din Viena. Studenţii îl numeau „tata Dumba”. El a oferit mai bine de 20.000 de ducaţi Societăţii literare. Ani îndelungaţi a fost protectorul de onoare al serbărilor şi balurilor acesteia. Tata Dumba, a ajutat pe mulţi studenţi români, iar la jubileul de 25 de ani a fost protectorul societăţii «România Jună» (1896).

După moartea sa, Nicolae Dumba, a lăsat o avere de treizeci de milioane, printre care multe proprietăţi se găseau în România.

Ca şi tatăl lor, frații Mihai şi Nicolae Dumba au întreţinut strânse legături economice cu România, fiind proprietarii unor moşii în Ilfov. Pentru meritele lor în ridicarea producţiei agricole, fraţii Dumba au fost decoraţi de guvernul României. Nu este de trecut cu vederea contribuţia fraţilor Dumba la educaţia culturală şi religioasă a ţăranilor de pe moşiile lor. Au ridicat şi renovat biserici, au construit şcoli. Au reprezentat un model de gospodărire.

Nicolae Dumba
(1830-1900)

Pentru meritele sale în domeniile artei şi ştiinţei, Nicolae Dumba a fost înscris în „Cartea de aur” a Vienei. Nicolae Dumba a murit la 23 martie 1900 la Budapesta, în casa cumnatului său, Gheorghe Ioanovici de Duleu, fostul secretar de stat, casa situată pe strada Kirlayi nr.57. Nicolae Dumba a fost un mare mecenat al vieții artistice din Viena. Prin testamentul său, a donat orașului Viena valoroasa colecție de peste 200 de manuscrise muzicale (autografe), îndeosebi ale lui Schubert, al cărui amic a fost.

Dumba a fost ales cetăţean de onoare al orașului Viena la 25 iulie 1890, şi îşi doarme somnul de veci în Cimitirul central al orașului, pe Aleea compozitorilor, între J. Brahms şi Johann Strauss fiul. Trupul său neînsuflețit a fost depus în clădirea societăţii Prietenii Muzicii din Viena, al cărei inimos sprijinitor a fost de-a lungul vieţii sale.

Johann Strauss (fiul) a compus valsul Dunărea Albastră (Kék Duna keringő) la o premieră în Palatul Dumba pe Ringstrasse.

Sursa: https://www.urban.ro/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: