Pentru „pacea mondială”!

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

De peste şase decenii omenirea stă sub semnul unei noi paradigme. Statele lumii învaţă să convieţuiască fără să apeleze la „soluţia” războaielor mondiale. Se încearcă, pe cât posibil, să se cultive varianta „păcii mondiale”. Conflictele care au avut loc în anumite zone au fost stinse prin tratative diplomatice. S-ar putea spune că aceste evoluţii constituie cel mai mare câştig al civilizaţiei umane.

Aşa este şi acest câştig s-a transformat treptat în creşteri semnificative ale standardelor de viaţă pentru multe state ale lumii contemporane. Şi totuşi, această numită „pace mondială” conţine în intimităţile sale realităţi tot atât de crude precum războaiele. Corporaţiile mondiale au preluat frâiele puterii economice, cea care a constituit dintotdeauna nucleul de geneză al războaielor. Iar „comportamentul” acestor corporaţii conţine o teribilă agresivitate, mascată mai mult sau mai puţin.

În acest sens al lucrurilor trebuie remarcat faptul că interesul marilor giganţi ai lumii se orientează tot mai mult spre… „modificarea genetică a cetăţenilor planetei”! Veți zice că n-aţi auzit despre o astfel de politică. Aşa este. Dar probabil că aţi auzit de „porumbul modificat genetic”, din care se prepară cel mai vândut sirop. Aţi auzit şi de „soia modificată genetic”, din care se fabrică peste 5.000 de sortimente de „alimentaţie vegetariană”. E posibil să fi auzit şi de „viruşii” modificaţi de „ei”, pentru a fi apoi obligaţi să le cumpărăm „vaccinurile”. Şi, de ce nu?, aţi auzit că toate marile firme sunt interesate de noi, de la micul dejun de dimineaţă, până la medicamentul sintetic de seară. Să nu cumva să consumăm produse care n-au „cercetare planetară”, sau care n-au intrat în seturile de „reclame mondiale”!

Toate acestea sunt, vizibil sau nu, prime detalii ale unei competiţii acerbe pentru a scoate înafara consumului tot ce nu e „internaţional”, „mondial” sau „planetar”. Şi totul, de dragul „păcii mondiale”.

P.S. Să nu uităm, totuşi, că putem pierde războaie chiar şi în vremuri ca acestea în care totul se face spre edificarea şi păstrarea „păcii mondiale”!

(18 februarie 2011)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: