ARY MURNU – ilustrator al poeziilor lui MIHAI EMINESCU

Mihai Eminescu
desen de Ary Murnu

Ary Murnu, fratele poetului George Murnu, de origine aromână, s-a născut în anul 1881 în localitatea grecească Xanthi. A fost un renumit pictor, grafician şi machetator de mărci poştale, bancnote şi monede româneşti.

Ary Murnu fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu şi fratele mai mic al scriitorului, traducătorului şi istoricului, membru al Academiei Române, George Murnu.

Pictorul Murnu a făcut studiile gimnaziale şi liceale la Budapesta, după care a studiat la Kunstakademie din München, în Germania. În anii 1902–1904, Ary Murnu a studiat artele frumoase la Iaşi şi la Bucureşti.

S-a stabilit la Bucureşti, împreună cu soţia sa Claudia,  cu care a avut un fiu, viitorul artist plastic Ion Lucian Murnu (1910 – 1984), sculptor, desenator şi pictor român.

Artistul Ary Murnu s-a apropiat şi el de chipul lui Eminescu şi a reuşit să picteze 12 acuarele după care s-au realizat 12 cărţi poştale ilustrate, unele din cele mai frumoase şi rare ilustrate.

Astfel Ary Murnu a ilustrat poeziile: Luceafărul, Călin (2 buc.), Făt frumos din tei, Pe lângă plopii fără soţi, Strigoii (2 buc.), Înger şi Demon, Venere şi Madonă, Melancolie, Singurătate, Satira III. În partea de jos ilustraţiile, deci şi cărţile poştale au 2 până la 4 versuri din poeziile ilustrate.

Aceste 12 acuarele, unice în iconografia eminesciană şi alte numeroase desene, au ilustrat volumul de ,,Poezii” de Mihai Eminescu, volum îngrijit de fratele său, George Murnu, în 1928, tipărit la Editura ,,Naţionala”- S. Ciornei, Bucureşti.

George Murnu este cel care apreciază complexitatea şi genialitatea lui Eminescu, considerându-l un geniu şi un erou naţional: ,,Originea superiorităţii lui Eminescu este complexă: poetul într-însul este numai vârful piramidei. El este o realizare unică de artă literară, dar şi un program naţional de o trăinicie incalculabilă, de o aplicabilitate din cele mai multilaterale şi fecunde. Căci şi astăzi trăim ca naţiune cu ,,fărâmele mesei lui bogate”. De aceea nu poate fi socotit numai ca o simplă natură genială, ci ca un geniu excepţional, în toată puterea cuvântului. E cel mai mare creator de valori în viaţa noastră culturală. Erou naţional de prim rang. Neamul nostru îi datoreşte cel mai frumos monument în panteonul fiilor săi intelectuali” (George Murnu – Eminescu în Păreri şi sugestii, Casa Şcoalelor, 1928, pag. 50-51).

George Murnu ne-a lăsat una dintre cele mai frumoase ediţii de poezii Eminescu, înfrumuseţată cu 12 dintre cele mai frumoase ilustraţii, operă a fratelui său, Ary Murnu.

Sursa: https://luceafarul.net/ary-murnu-ilustrator-al-poeziilor-lui-eminescu

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: