BITCOIN (Partea întâi)

de Radu Eugen CĂTANĂ,
bibliotecar la Compartimentul MULTIMEDIA

 Argument

Bitcoin și alte criptomonede au câștigat multă atenție din partea publicului şi investitorilor în ultimii ani. Cunoscută la nivel global sub numele de monedă digitală sau monedă virtuală, această criptomonedă este câștigată și tranzacționată în cadrul sistemului blockchain. Tehnologia blockchain adoptată în utilizarea criptomonedei a tulburat apele în sectorul bancar, guvernamental și investitori individuali. Creșterea criptomonedei în acest deceniu, de la înființarea Bitcoin în 2009, a luat piața pe nepregătite. Criptomoneda este anticipată ca viitoare monedă ce ar putea înlocui moneda actuală pe suport de hârtie la nivel mondial. Chiar dacă a atras atenția utilizatorilor (investitorilor), mulți nu sunt conștienți de oportunitățile, dezavantajele și provocările sale pentru viitor. Cercetările privind criptomonedele încă lipsesc și sunt încă în faza incipientă. Oferind un ghid și o viziune substanțială către utilizatori, acest articol va discuta despre oportunitățile criptomonedei, cum ar fi securitatea tehnologiei sale, costul de tranzacționare scăzut și rentabilitatea ridicată  a investiției.

Introducere

De la înființarea banilor fizici, oamenii i-au folosit în tranzacțiile de zi cu zi. Tranzacționarea și tranzacția au fost mult mai ușoare. În anul 2009, după prăbușirea globală din 2008, prima formă de criptomonedă a apărut sub denumirea de Bitcoin. A fost introdusă pentru prima dată de Nakamoto (2008), un grup sau o persoană anonimă care a introdus Bitcoin ca prima monedă digitală pentru tranzacții mai ușoare de zi cu zi, de la individ la individ. Bitcoin este operat fără un intermediar, cum ar fi băncile și instituțiile monetare. Este o formă de tranzacție peer-to-peer, fără a fi necesar să se dezvăluie identitatea cuiva pentru ca o tranzacție să se întâmple. Spre deosebire de practica actuală, banca funcționează ca intermediar, cunoaște identitatea cumpărătorului și vânzătorului, generând astfel problemele de protecție a datelor cu caracter personal. Platforma Bitcoin a făcut tranzacționarea criptomonedelor mult mai ușoară și mai independentă, fără a compromite informațiile și detaliile personale. Pentru unii, optarea pentru această metodă de tranzacție le-a permis să tranzacționeze liber și anonim. Bitcoin este prima monedă digitală din lume care a folosit platforma blockchain. Ea este creată într-un jurnal de tranzacții cu computere participante într-o rețea. Acest blockchain are unul dintre cele mai înalte sisteme de securitate, nepermițând să se folosească moneda virtuală de mai multe ori. Protocolul blockchain se bazează pe dovada „muncii”, unde se asigură că „minerii” converg către această structură. Operațiunea de calcul este cunoscută şi sub numele de hashing unde termenul de putere hashing se referă la puterea de calcul a exploatării monedelor. Sistemul de pe piața criptomonedelor este destul de complex și destul de greu de înțeles, chiar și pentru jucătorii din industrie și cercetătorii care fac studii în acest domeniu. Au fost mulți cercetători care au dezvăluit beneficiile Bitcoin, cum ar fi securitatea, costul redus al tranzacției, rentabilitatea ridicată și privit ca un instrumentul alternativ al cărui mecanismul ar permite salvarea unei țări prin utilizarea Bitcoin pentru plata salarilor angajaților. În ciuda acestui fapt, există, de asemenea, cercetători care indică riscul și dezavantajele utilizării acestei monede digitale, în termeni de lipsă de reglementari, factura ridicată a electricității datorată consumului de energie, lipsa de securitate  și alte probleme precum anonimatul  și costul de convertire.

Context și istorie

Nakamoto a introdus Bitcoin în 2009 și a introdus inițial 50 de Bitcoin în circulație. În această fază timpurie, curentul a fost luat ușor doar de la pasionații de computere din întreaga lume. În 2010, Mt Gox, o companie japoneză, a creat o platformă în utilizarea Bitcoin ca mecanism de tranzacționare, cu 20 de monede care se tranzacţionau la 4.951 de cenți. Volumul total a fost de aproximativ un dolar SUA. Pe măsură ce utilizarea Bitcoin a crescut, prețul a crescut enorm, iar la momentul scrierii acestui articol, prețul a crescut drastic până la 40.000 dolari SUA. Potrivit unor cercetători, baza valorii bitcoin se bazează pe lipsă. Acesta servește drept fundament pentru a pune în valoare orice masă de bani. În practica actuală de utilizare a monedei, autoritatea monetară sau Banca Centrală dețin și rezerva de banii. Banca Centrală a unei țări are puterea de a regla circulația banilor și cantitatea absolută a acestora. Banca este capabilă să producă doar o sumă limitată din aceşti bani de hârtie pentru reglementarea fiscal-economică a unei țări, creând astfel o penurie. Această lipsă va fi înregistrată în contabilitatea bancară și va fi păstrată de regulile legale.

 Marea întrebare care apare odată cu introducerea Bitcoin, sunt aceste criptomonede considerate bani reali? Potrivit lui Ali și colab., istoricul a subliniat că banii trebuie să aibă următoarele criterii: (1) Un depozit de valoare. Este o putere de cumpărare pe care utilizatorii o pot exercita pentru a cumpăra bunuri în momentul actual şi în viitor. (2) Un mijloc de schimb. Capacitatea de a efectua plăți și (3) O unitate de cont. Valoarea care poate fi măsurată pentru orice bunuri de vânzare. Teoretic, banii trebuie să îndeplinească toate aceste criterii, dar nu este întotdeauna cazul. Analizând Bitcoin și alte criptomonede în forma lor actuală, toate cele trei criterii sunt discutabile. Se poate postula că are o valoare de depozitare datorită capacității de putere de cumpărare, dar din cauza incertitudinii, nu se poate estima dacă Bitcoin poate fi utilizat în viitor așa cum este folosit acum. Ca şi mijloc de schimb, unii pot justifica faptul că criptomoneda poate fi utilizată pentru un mijloc de schimb, dar pentru alții mărfurile care pot fi schimbate sunt limitate.

Dacă toate aceste trei criterii sunt stabilite ca fiind cerința prealabilă pentru ca oricăror mărfuri să i se ofere dimensiunea banilor, prin urmare criptomoneda ar trebui acceptată în contextul utilizării și aplicării sale. Radford (1945) a raportat că țigările îndeplineau toate aceste criterii în timpul celui de-al doilea Război Mondial, unde prizonierii din lagărele de război le-au folosit pentru tranzacții. Întorcându-ne în timp, sarea de gătit poate fi considerată ca având valoare în timpul imperiului roman, unde salariile trupelor erau plătite în sare. În ceea ce privește criptomoneda, aceasta poate fi privită ca „bani” pentru persoanele care au un computer și o conexiune de internet. Problema constă în faptul că doar o mică parte din oamenii din întreaga lume au acces la internet. Prin urmare, în acest context, similar cu prizonierii din lagărul de război și trupele romane, criptomoneda este limitată doar la cei care au acces la internet. S-a raportat că doar aproximativ 20.000 de deținări de Bitcoin se găsesc în Regatul Unit cu doar 300 de tranzacții în fiecare zi. Acest număr ar fi și mai mic în țările emergente și în curs de dezvoltare din cauza lipsei accesului la internet. S-a sugerat că criptomoneda, în special Bitcoin, este mai degrabă o platformă de plată decât o monedă, datorită conversiei sale în timp real la o monedă convențională în valoare fixă. Această criptomonedă este diferită de alte active în ceea ce privește analiza portofoliului, gestionarea riscurilor și analiza sentimentului. În comparație cu alte active, cum ar fi aurul, proprietățile, acțiunile și capitalurile proprii, criptomoneda are un portofoliu similar în termen de a avea o anumită valoare. Cu toate acestea, criptomoneda seamănă cu sentimentul oamenilor, că atunci când valoarea crește tot mai mulți oameni sunt dispuși să le accepte ca plată. Aceste diferențe creează diverse oportunități pe piață, unde investitorii și părțile interesate pot beneficia de ea. Prin urmare, recunoașterea criptomonedelor ca înlocuitor al banilor reali în economia actuală este încă prematură și necesită o înțelegere suplimentară, teoretic și practic.

„Mineritul” și sistemul Blockchain

Cum a fost câștigată sau primită criptomoneda inițial? În ceea ce privește banii reali, aceştia sunt emişi de Banca Centrală, în timp ce criptomoneda este creată prin exploatarea prin blockchain folosind tehnologia criptografiei. Aceasta este metoda de emitere a unei noi criptomonede. Sistemul blockchain format din utilizatori, dezvoltatori, „mineri”, întreținători de noduri și interacțiunile care asigură funcționalitatea registrelor de distribuţie. Un astfel de proces „minier” necesită ca „minerii” să aibă cheltuieli de capital în achiziționarea de software și hardware. Software ca şi GUIMiner, BFGminer și CGminer sunt utilizate în „mineritul” Bitcoin. În timp ce hardware-le sunt AntMiner, Avalon și ASICMiner. „Minatul” altor valute care utilizează algoritmi diferiți necesită utilizarea high-end și plăci grafice de mare viteză. Pentru un nou „miner”, trebuie să înregistrați un portofel și o bancă criptată online care poate stoca și accepta criptomoneda. Atunci când un „miner” este capabil să rezolve puzzle-ul din sistemul blockchain, monedele digitale vor fi dobândite și transferate în portofelul care a fost predeterminat anterior. Conform multor dintre protocoalele criptomonedelor, modul în care funcționează „mineritul” este prin validarea tranzacției prin legarea la blocul care a fost acceptat anterior. Tehnologia blockchain va înregistra fiecare tranzacție din unitatea sa. Un ID unic este atribuit fiecărui bloc și blocului care îl precede. Aceasta se numește dovada protocolului de lucru. „Dovada muncii” este un protocol de verificare a unei tranzacții și informarea celorlalți despre aceasta. Utilizatorii sau „minerii” trebuie să lucreze la validarea sau verificarea faptului că sunt identitățile reale. Aceste lucrări se învârt în jurul algoritmului și puzzle-ului care pot fi rezolvate prin intermediul procesului matematic al computerelor. „Dovada muncii” adaptate în principiul de funcționare a criptomonedelor este înlocuirea sistemului de plăți centralizat impus de sistemul bancar. Baza principală a acestui sistem este de a încărca utilizatorul, adică solicitantul de servicii pentru rezolvarea unei probleme care este considerată a fi greu de rezolvat în comparație cu verificarea acesteia. Prin aceasta, principiul dovezii de lucru ar putea limita accesul la orice serviciu dat în „minerit” și tranzacționarea criptomonedei. „Minerii” ar trebui să rezolve puzzle-ul încorporat în bloc, care conține hash-ul blocului anterior, hash-ul tranzacției curente și adresa şi vor fi recompensaţi după rezolvarea puzzle-ului. Aceasta este baza procesului „minier”. La rândul său, acest lucru a creat un lanț de blocuri, o urmă a tranzacției care a avut loc. Această tehnologie blockchain va împiedica orice fraudatori să dubleze cheltuielile de criptomonede prin modificarea tranzacțiilor din registru. (va urma)

2 Responses to BITCOIN (Partea întâi)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: