„The Silversmith”, la Tokyo!

Producția băimăreană, filmul „The Silversmith” (tradus „Argintarul”), dar pentru România „În umbra lui Shakespeare”, a primit cununa de lauri de finalist la Hollywood Gold Awards, la începutul anului 2021.

Este o performanță extraordinară pentru echipa băimăreană care a realizat filmul „În umbra lui Shakespeare”/„The Silversmith”. Aceasta se pregătește pentru o nouă aventură internațională, de această dată la Golden Harvest Film Festival din Tokyo.

După trei ani de muncă intensă, regizorul János Tárkányi a reușit să surprindă în film spiritul maramureșean.

Montajul și conceptul vizual aparține lui János Tárkányi.

Este pusă în scenă povestea băimăreanului Johannes Banfy Hunyades (1576), care s-a născut și copilărit în Baia Mare. A urmat cursurile în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, după care a plecat în Londra și a devenit argintar. Astfel, l-a cunoscut pe William Shakespeare, cu care a devenit prieten foarte bun și multe din scrierile celui din urmă l-au avut ca sursă de inspirație pe Johannes. Povestea este confirmată de argumente istorice, motiv pentru care se dorește, pe bună dreptate, punerea în drept a adevărului istoric și realizarea unui circuit a acestui personaj misterios, dar cât se poate de real. Există o carte scrisă de băimăreanul Walter Übelhart și se numește „În umbra lui Shakespeare”.

Acțiunea începe de la Baia Mare și merge până în Londra. Filmul are o oră și 38 de minute și este unul complex, cu 62 personaje, în două planuri: trecut (Johannes) și prezent (Walter).

Ileana Vassiliev și Lia Stan din Sighet au realizat, pe baza unor cataloage, croielile costumelor din acea vreme. Un sprijin substanțial privind costumele medievale au fost furnizate de Teatrul Municipal Baia Mare.

S-a filmat în tot Maramureșul, cel mai mult în Baia Mare, dar și în Sighet, Baia-Sprie, Băiuț, Tăuți, Băița. Este un proiect-gigant, cu voluntari figuranți și cu o mobilizare incredibilă.

Regizorul János Tárkányi, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai”, secția de Cinematografie, a mai produs scurt-metraje, dar acum, e la primul lung-metraj și este mândru de acest proiect.

Pentru asemenea film e nevoie de buget extrem de mare, dar ei au făcut strict din ceea ce a pus la dispoziție familia Übelhart, care a investit enorm în proiect.

Echipa:

János Tárkányi – director film

Walter Übelhart – scenarist

Coralia-Monica Übelhart – producător

Ioan Mircea Farcaș – rolul „Walter”

Alexandru Stan – rolul „Johannes Banfi Hunyades”

Pálfi Horvát Tamás – muzica

Untrue Sounds – muzica

Marius Roman – imagine

Bogdan Stoica – imagine

Ileana Vassiliev – costume

Lia Stan – costume.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: