Arta de a citi în noi înşine

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Pledoariile pentru lectură sunt fireşti şi binevenite. Trăim vremuri delicate în care multă lume fuge din calea cărţilor. Dar, „lectura” nu înseamnă doar cărţi, ziare şi reviste. „Lectura” însemnă şi cititul pe calculator sau un alt purtător de informaţii. Mai mult decât toate acestea la un loc „cei iniţiaţi” în tainele lumii ne sfătuiesc să deprindem „arta de a citi în noi înşine”. Cum poate deveni real un astfel de proces?

Iată, spre exemplu, ce ni se întâmplă când călătorim în oraşul studenţiei noastre A. Rostim în gând „aici a fost cutare edificiu”, „aici stăteam la cafea cu colegii”, „aici am dat examenul de istorie cu academicianul B”, „aici l-am cunoscut pe marele scriitor C” ş.a.m.d. Toate acestea înseamnă atât o călătorie prin timp în vârstele oraşului, cât şi o introspecţie prin anii tinereţii. Structurile de memorie stocată colaborează cu cele de memorie dinamică interactivă (hipotalamus), din aceste intersecţii rezultând, chiar fără să ne dăm seama, noi produse de cunoaştere. Iată cum o „călătorie prin universurile memoriei” poate fi o formă „nouă” de lectură. După un astfel de exerciţiu ar mai fi recomandabil să vă căutaţi foştii colegi direct sau pe Internet şi să vedeţi dacă nu cumva au trăit şi ei acelaşi tip de rememorare. Veţi avea, probabil, surpriza să aflaţi că în urmă cu puţină vreme fostul coleg D din Canada a publicat un articol în revista E, din Montreal sau Toronto, în care îşi mărturiseşte trăirile (şi amintirile) la întâlnirea cu noul oraş A, care nu mai seamănă cu cel din memorie, dar cu care putem avea un „dialog cultural hermeneutic”, altfel spus cu care ne putem înţelege „plantând” în oraşul de-acum semnele de atunci ale memoriei noastre. Aceasta e o formă a călătoriei atât în interiorul nostru, cât şi în timp şi spaţiu. Aceasta e o formă superioară de lectură. Şi, totodată, o formă nouă a cunoaşterii – cunoaşterea prin călătoriile interioare.

(10 decembrie 2011)

Sursa: Ardelean Teodor, Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2015, p. 46.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: