IUBEȘTE ȘI CITEȘTE!

Astăzi este 24 februarie, Ziua Dragobetelui, o zi specială pentru tradiția românească, întrucât, potrivit cercetătorilor și culegătorilor de folclor, Dragobete este considerat în Panteonul românesc patron al dragostei și bunei dispoziții.

I se mai spune „Cap de primăvară”, cu data de celebrare fixă în același sat, dar variabilă în funcție de zona etnografică (24 și 28 februarie; 1 și 25 martie).

„… obiceiurile tradiționale – menționează Mihai Pop – se cer cunoscute… Se cer cunoscute în profunzime pentru ca valorificarea să nu rămână numai la suprafață, să nu rețină numai ceea ce este spectacular și pitoresc, ci să scoată în relief cât mai multe din valențele adânc umane pe care manifestările tradiționale le încifrează”.

Obiceiuri referitoare la această sărbătoare sunt multe. Dragobetele, potrivit tradiției populare românești, este purtătorul dragostei și de aceea în această zi, considerată prima zi de primăvară, tinerii se adunau în grupuri și plecau să culeagă, împreună, de sub zăpadă, primele flori. Fetele și băieții trebuiau să fie veseli, pentru a avea parte de iubire tot anul. Pretutindeni se auzea zicala: Dragobetele sărută fetele!

Mai multe obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare sunt descrise cu minuțiozitate în diferite lucrări publicate de-a lungul timpului. La Secția împrumut carte pentru adulți găsiți material documentar în legătură cu această sărbătoare.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: