Cine mai citeşte?

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Câte un contemporan mai străfulgerat de nostalgii adolescentine, adică de acele amintiri care suscită dialogurile pătimaşe, mă mai întreabă cu iz sfredelitor, dacă în Baia Mare se mai citeşte. Deşi sunt un tip calm din fire chestiunea aceasta îmi suscită uneori şi reacţii mai dure. Cum să pui o astfel de interogaţie în lucru într-un oraş ce are privilegiul să deţină o bibliotecă atât de mare şi de activă?

În România „media de lectură”, adică acel indicator care măsoară ponderea celor ce folosesc serviciile unei biblioteci din totalul populaţiei alfabetizate, este de circa 11%. Sunt oraşe universitare unde cifra urcă spre 14-15%. Peste tot şi toate, Baia Mare are un astfel de indicator mai mult decât onorabil: circa 30%!!! Într-o atare situaţie trebuie ca noi, băimărenii, să adresăm altfel de întrebări: „Oare Eu citesc suficient?”, „Oare preocupările mele de specialitate n-ar putea să fie optimizate cu sprijinul Bibliotecii Judeţene?”, „Oare e firesc ca fiul meu să împrumute cărţi pentru toată familia noastră?” etc. etc.

Recent UNESCO şi cele trei organizaţii din domeniul cărţii – Uniunea Internaţională a Editurilor, Federaţia Internaţională a Librăriilor şi Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Biblioteci – au desemnat drept Capitală mondială a cărţii pentru anul 2014 oraşul Port Harcourt din Nigeria (Se ştie că în acest an rolul de „capitală” îl are Erevan, iar în 2013 Bangkok!). Emblema sub care se va desfăşura întreaga acţiune este „Nigeria citeşte”. Nu avem pretenţia de a intra în rândul oraşelor-capitală din circuitul mondial la care ne referim, aici fiind luate în considerare alte criterii şi, de regulă, capitale oficiale de stat, dar vrem să spunem apăsat că dacă „Nigeria citeşte”, atunci trebuie să ne aşteptăm să aflăm într-o zi şi că „Baia Mare citeşte” sau „Maramureşul citeşte”. Căci programele de acest tip nu sunt doar simple lozinci, ci activităţi cu adevărat atractive, alternative, inovative, spre a face din derularea acţiunii un vector fundamental al sporului de cunoaştere.

(18 iulie 2012)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: