Publicistul și scriitorul Voicu D. Rusu, la ceas aniversar!

de dr. Viorel CÂMPEAN și dr. Marta CORDEA

Voicu D. Rusu

Fostul director al Bibliotecii Județene Satu Mare, publicistul și scriitorul Voicu D. Rusu, aniversează astăzi 75 de ani.

Născut în 4 martie 1946 la Terebeşti, în familia unor cunoscuţi dascăli ai plaiurilor sătmărene, Ghizela și Dumitru Rusu, la venirea pe lume a primit două prenume, care nu prea pot fi transpuse în altă limbă, poate chiar de aceea: Voicu și Radu. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare, pașii vieții ducându-l după aceea la Facultatea de Filologie la Cluj-Napoca. Câţiva ani a funcţionat ca profesor de limba română în municipiul Satu Mare.

A cochetat din adolescență cu literatura, astfel că nu s-a mirat nimeni când a debutat în 1968 în paginile cotidianului „Cronica sătmăreană” (în primul an de apariție a acestuia) cu schiţa „Jocul”. De-a lungul anilor a mai adus la lumină schițe precum „Fata Morgana”, „În fiecare zi se naște un copil” sau „Împăcarea”.

Avea să-şi împletească destinul cu unica publicaţie sătmăreană în limba română a acelor ani, semnătura sa fiind regăsită zeci de ani aproape zilnic în paginile ei, chiar şi după ce aceasta a devenit „Gazeta de Nord-Vest”. De-a lungul anilor a semnat reportaje, anchete, cronici, recenzii, evocări, interviuri, traduceri, etc. În ultimii ani s-a remarcat pe tărâm publicistic cu editoriale în cunoscutul cotidian sătmărean, îndeplinind totodată şi funcţia de director editor.

Prieten și cu maghiarii care împreună cu românii înnobilează pământul sătmărean, le-a prețuit și apreciat limba și literatura, astfel că s-a încumetat să tălmăcească pentru cititorii români o schiță semnată de Dehel Gábor.

Îndrăgostit de arta dramatică, a fost alături de mișcarea teatrală sătmăreană, scriind de-a lungul anilor nenumărate cronici teatrale. Lucru mai puțin știut, o piesă scrisă de el a fost difuzată la Radio Cluj. Alte texte, ar trebui să stea în atenția istoriografiei teatrului sătmărean: „Cântec de menestrel”, „Măiastra”, „Pasărea măiastră”. Din ultimele două titluri descoperim o altă dragoste a sa: „Brâncușiana”.

În pofida ideologiei apăsătoare din presa de dinainte de 1989, constatăm că Voicu D. Rusu a reușit să semneze cronici literare pentru scrieri ale unor autori, pe care îi amintim selectiv și aleatoriu aici: George Bacovia, Eugen Lovinescu, Vasile Voiculescu, Eugen Simion, Simion Pop, Ion Boloș, Dumitru Popescu, Florian Potra etc.

Un capitol important în activitatea jurnalistului Voicu D. Rusu este constituit de interviuri. Ne mărginim acum să amintim doar câteva dintre personalitățile care au intrat în dialog de-a lungul anilor cu reporterul „Cronicii sătmărene”: Romulus Rusan, Horia Moculescu, Alexandrina Pîrvu, Ion Sasu, etc.

S-a implicat în mod constant în viaţa socială a judeţului, fiind prezent și în conducerea F. C. Olimpia Satu Mare, în perioada de glorie a fotbalului sătmărean.

După 1989 a activat pe tărâm politic, fiind un constant simpatizant al ideilor social-democrate, fără a uita însă vreodată crezul său monarhist.

Câţiva ani a asigurat conducerea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Satu Mare.

Din punctul nostru de vedere, al lucrătorilor de la Biblioteca Județeană Satu Mare, în ianuarie 2004 și-a găsit odihna spirituală și făgașul adevărat al vieții. S-a instalat acolo unde i-a fost cel mai bine de-a lungul vieții: „Între Cărți”, pentru că până la pensionare a condus destinele instituției noastre.

O bună bucată de vreme a fost realizator al emisiunii T. V. „Cu cărţile pe masă”, făcând și din această poziție o utilă propagandă lecturii.

Și cum pentru un autentic intelectual nu există cu adevărat pensionare, în anul 2017 Voicu D. Rusu și-a surprins în mod plăcut prietenii și amicii, oferindu-le în dar volumul „Nisipul clepsidrei sparte”, apărut la editura Inspirescu. Volumul este prefațat de către dr. Gheorghe Glodeanu iar coperta aparține Cristinei Gloria Oprișa. Suntem siguri că Voicu D. Rusu ne va mai aduce în viitor și alte „cărți pe masă”.

Un text impresionant dedicat tatălui său drag a publicat în revista sătmăreană „Eroii Neamului”. De altfel, dacă stai de vorbă cu el, ai privilegiul de a afla întâmplări despre oameni frumoși cum au fost iubiții săi părinți, sau Nae Antonescu – prieten al familiei, sau despre atmosfera care domnea altădată într-un sat de câmpie sătmăreană: Terebești, mereu prezent în inima lui Voicu.

Întreaga viaţă a lui Voicu D. Rusu seamănă cu o pledoarie pentru lectură, activitatea sa, doar schițată aici, nenumăratele lansări de carte la care a fost invitat, stând drept dovadă afirmaţiei noastre. Prietene drag, al nostru și al cărții, „La Mulți și Fericiți Ani”!

Sursa: https://www.facebook.com/bibliotecasatumare/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: